Gå till innehållet

Stjärnspäckat startfält i tävling om Nobelcenter

Tolv kontor har valts ut till tävlingen om ett nytt Nobel Center i Stockholm. Bland namnen märks internationella stjärnor som Rem Koolhaas/OMA, SANAA och Herzog & de Meuron.

Ambitionen är att Nobel Center ska bli en av Stockholms huvudattraktioner, ett center för forskning och utbildning med utställnings- och konferensmiljöer, bibliotek, restaurang och butik.

Det var 142 kontor som anmälde intresse att få delta i tävlingen. De tolv har valts ut av en grupp bestående av bland andra Stockholms stadsarkitekt Karolina Keyzer, tidigare Atrium Ljungberg-vd:n Anders Nylander och stadsforskaren Kaarin Taipale.

Det stora startfältet förklaras av att tävlingen ska ske i två steg. Till det andra steget kommer man att göra ett mindre urval av fyra till sex kontor.

– Samtidigt har man velat ha en bredd, från de absolut främsta till de mindre etablerade arkitektkontoren, säger Annika Pontikis, kommunikationsansvarig på Nobelstiftelsen som arrangerar tävlingen.

Tomten som arkitekterna ska sätta tänderna i ligger på Blasie-holmen, bakom Nationalmuseum. Där finns idag två båtskjul och Museiparken, vars grönska inte ska röras. Tävlingen startar när projektets finansiering är klar.

Två svenska kontor tävlar

De tolv utvalda kontoren är: Johan Celsing Arkitektkontor, Wingårdh Arkitektkontor, 3XN (Danmark), BIG (Danmark), Lundgaard & Tranberg Arkitekter (Danmark), Snøhetta (Norge), Herzog & de Meuron (Schweiz), Marcel Meili, Markus Peter Architekten (Schweiz), David Chipperfield Architects (England/Tyskland), Lacaton & Vassal Architectes (Frankrike), OMA (Holland) och SANAA (Japan).

Mer att läsa