Gå till innehållet

Stefan Attefall ska få igång en ny egnahems­rörelse

Regeringen vill öka byggandet av småhus genom en ny egnahemsrörelse. Den före detta bostadsministern Stefan Attefall utreder nu vad som krävs för att få igång en sådan.
– Vi vill få fram en modern form av egnahemsrörelse där folk själva är sina egna byggherrar, säger han.

I maj fick Stefan Attefall, landshövding i Uppsala län, i uppdrag av regeringen att utreda småhusbyggandet i Sverige. Han ska undersöka vad som krävs för att stimulera fram fler småhus och en ny egnahemsrörelse.

– Uppdraget handlar dels om att klarlägga orsakerna till småhusens låga andel av nyproduktionen, dels aktivt arbeta för att öka småhusbyggandet, sa infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson (KD) när det hela presenterades.

Stefan Attefall tror att uppdraget, som sträcker sig fram till januari 2027, kommer att bidra till konkreta förändringar.

– Jag kommer att ägna mycket tid åt att vara ute och prata med folk i kommuner, organisationer och branschen för att ta reda på varför vi inte bygger fler småhus. Syftet är att kartlägga vad det finns för hinder och vad kan vi göra för att främja en modern egnahemsrörelse, säger han.

Enligt Stefan Attefall finns det två sätt att bygga småhus idag.

– Det ena är att en bostadsproducent köper upp en massa tomter, bygger hus på dem och säljer till kunderna. Det andra är att en enskild familj köper en tomt, beställer ett hus på nätet och designar det ungefär som de vill ha det. Den sistnämnda gruppen får ofta det billigaste huset. Särskilt om de börjar med ett mindre hus, som kan byggas ut. Så som det var förr i tiden, säger han.

I begreppet småhus ryms alla varianter av småhus, från radhus och kedjehus till självbyggeri. Han vill dock inte se några ”amerikanska villamattor”.

Självbyggeri är en intressant sektor där det finns företag med olika utbud, exempelvis lösvirke i byggsats. Vi vill se vad det är som hindrar att självbyggeriet inte växer mer.

Stefan Attefall, tidigare bostadsminister som fått uppdrag utreda småhusbyggandet.

– Vi vill få fram en modern form av egnahemsrörelse där folk själva är sina egna byggherrar, med mer eller mindre hjälp av leverantörerna. Självbyggeri är en intressant sektor där det finns företag med olika utbud, exempelvis lösvirke i byggsats. Vi vill se vad det är som hindrar att självbyggeriet inte växer mer.

I uppdraget ingår även att verka för fler trädgårdsstäder.

– Det finns ett ökat intresse bland politiker och planerare för trädgårdsstäder. Det går att bygga relativt tätt med lokal service och kollektivtrafiklösningar, vilket skapar en attraktiv boendemiljö, säger Stefan Attefall.

Han var själv bostadsminister 2010–2014 och gav då Boverket i uppdrag att undersöka varför det byggdes så lite småhus.

– De gjorde bland annat en stor opinionsundersökning. Rapporterna levererades dock inte in förrän 2014 och 2015, efter regeringsskiftet. Men rapporterna finns med i underlaget till den här nya utredningen och visar att folk vill bo i småhus i olika former.

Tinna Harling är arkitekt och ordförande för Egnahemsfabriken på Tjörn, en mötesplats för socialt byggande. Hon har stora förväntningar på utredningen.

– Jag tycker att det är jättebra att den har startats. Jag lyssnade på en intervju med Stefan Attefall och den var intressant. Han vill inte bara se småhus, utan ett mer småskaligt byggande överhuvudtaget. Det är också så vi ser en ny egnahemsrörelse framför oss.

Enligt Tinna Harling är det positivt att trädgårdsstäder ingår i uppdraget.

– Jag är glad att den kopplingen finns med. Att det även finns gemensamhetshus, ytor för barn och odlingsmöjligheter är viktiga ingredienser i en egnahemsrörelse. Vi är väldigt gärna med och bidrar med våra kunskaper.

Om Stefan Attefalls uppdrag

Uppdraget är “att verka för ökat småhusbyggande genom en ny egnahemsrörelse”.

Enligt regeringen utgör sedan 1990 småhus ungefär 25 procent av de nyproducerade bostäderna. Småhusens andel av bostadsbeståndet minskar, trots att en majoritet av befolkningen i opinionsundersökningar anger att de vill bo i småhus.

Utredaren ska sammanföra relevanta aktörer för att hitta lösningar som gör att fler småhus kommer till stånd. Utredaren ska delta i och arrangera seminarier om småhusbyggande och även delta i den offentliga debatten.

I uppdraget ingår inte att föreslå något nytt ekonomiskt stöd till småhusbyggande, inte heller att lämna förslag på skatteområdet.

Utredningen är den senaste av åtgärder som regeringen presenterat på bostadsområdet.

Mer om Småhus

Mer att läsa