Nyheter

Stadsvandrar för en bättre debatt

17 maj 2019

Sveriges Arkitekters akademi för arkitektur testar stadsvandring som ett nytt grepp för att lyfta arkitekturfrågor.
– Målet är i slutändan att folk ska kräva bättre arkitektur, säger Helena Glantz, tillträdande ordförande för akademin.

Annons
Foto Åke E:son Lindman

Kasper Salin-pristagaren Domkyrkoforum ritat av Carmen Izquierdo blir ett av stoppen under stadsvandringen.

Akademin för arkitektur arrangerar en stadsvandring i Lund på lördag. Programmet startar vid det nybyggda kommunhuset Kristallen och gör flera nedslag bland byggnader som spänner över 900 år, för att sedan avslutas i domkyrkan.

Arkitekten och Urban Design-grundaren Helena Glantz tar över ordförandeskapet efter Petra Gipp i akademin. Hon är själv född i Lund och berättar att flera ur akademin har kopplingar till staden, vilket tillsammans med närheten till två arkitektutbildningar, bidrog till valet när lämpliga stadsvandringsobjekt skulle ringas in.

– Det finns en stor spridning av arkitekter i akademin, men vi har varit överens om att arkitekturfrågor ofta blir väldigt Stockholmscentrerade. Vi har därför varit angelägna om att diskutera arkitektur på andra platser och fastnade tidigt för att åka ut på roadtrip för att prata arkitektur. Sedan kom vi fram till att vi vill ut till flera städer och stadsvandra. I Lund ska akademin testa både stadsvandring, modererat samtal och arkitektur-pub för att se vad som funkar bäst.

Annons

Helena Glantz. Foto: Urban Design

Akademin har ambitionen att även besöka Uppsala respektive Umeå i ett försök att lyfta arkitekturfrågor med fokus på arkitektoniska kvaliteter.

– Jag tror att Arkitekturupproret på ett sätt fyllt ett vakuum när det kommer till att debattera arkitektur. Samtidigt handlar mycket av den debatten om vad som är fint eller fult, när man borde gå bortom det. Jag tror att stadsvandringar är ett bra forum för diskussioner om arkitektur och där man kan titta närmare på frågeställningar som rumslighet, materialitet, hur proportionerna ser ut i gaturummet, hur husen slutar mot himlen och hur byggnaderna pratar med varandra? Målet är i slutändan att folk ska kräva bättre arkitektur och inte nöja sig med skräp.

Med på vandringen i Lund är akademiledamoten Carmen Izqquierdo som ligger bakom Domkyrkoforum. Vid sidan av enskilda objekt kommer gruppen som ackompanjeras av lokala gäster som Lunds stadsarkitekt Malin Sjögren fundera kring kommande förändringar av stadsbilden.

– Vi tittar på utvecklingen av den nya snabbspårvägen och undersöker vad som sker när en ny typ av infrastruktur introduceras i ett traditionellt stadsrum, säger Helena Glantz.

Arkitekturvandra i annan regi

Skogskyrkogården

Annons

Vandra med guide på världsarvet Skogskyrkogården i Stockholm ritat av Sigurd Lewerentz och Gunnar Asplund. Där arkitekturen, det böljande landskapet och de 10 000 tallarna ramar in den eviga vilan. Visningarna arrangeras varje söndag under sommarhalvåret.

Sundsvall

Sundsvalls museum lyfter fram staden ur en rad perspektiv under sommarens stadsvandringar. Upplev den historiska arkitekturen i Sundsvall, de brutalistiska inslagen eller följ stadsbyggnadsspåren från Fattigsverige till modern välfärdsstat.

Köpenhamn ­

Avtrycken från den danska öljätten Carlsberg finns lite varstans i Köpenhamn. Dansk Arkitektur Center tar fasta på bryggeriets påverkan på huvudstaden och arrangerar stadsvandringar där utvecklingen från bryggeriindustriområde till modern stadsdel skärskådas.

Annons

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel