Gå till innehållet

Staden nytt tema på årets bokmässa

På Bokmässan i Göteborg 22–25 september lanseras staden som tema med egen scen. "Det finns få saker som engagerar människor så mycket", säger Anna Falck, senior rådgivare på Bokmässan.

Utöver huvudtemat, som i år är yttrandefrihet, har Bokmässan varje år av ett tiotal temaavdelningar med tillhörande scener. Nytt för i år är satsningen på staden, ett initiativ från mässans nya programchef Daniel Levin som under sina år som kulturjournalist slagits av det stora intresset för stadsbyggnadsfrågor hos allmänheten.

– Det var en spännande infallsvinkel för oss. Hur man utvecklar kultur som en viktig del av staden diskuteras ju redan på Bokmässan, säger Anna Falck.

Det nya området ska fokusera på ämnen som kan sorteras under begreppet: från litteratur till arkitektur, men också demokrati- och maktfrågor. Det blir debatter och seminarier under fyra dagar där experter får möjlighet att nå ut till en bredare publik, vilket redan sker på Bokmässan på andra scener som Forskartorget och Mat & trädgård. Förlag med koppling till de olika temana finns på plats i utställningshallarna.

Göteborgs stadstriennal är en av samarbetspartnerna och bidrar med program under torsdagen, lördagen och söndagen, bland annat om tillfälliga bostäder, höga hus och nya färdmedel. Arkitekten Gert Wingårdh, sociologen Catharina Thörn och arkitekturhistorikern Martin Rörby är några av paneldeltagarna. Dessutom presenterar arkitektkontoren Spridd, Le Balto och Topotek 1 för första gången sina gestaltningsförslag för den del av Jubileumsparken i Göteborg som ska vara klar till 2021.

Temat staden kommer initialt finnas i tre år och Anna Falck hoppas att fler aktörer med olika sorts perspektiv på staden ska delta framöver.

Kan man tänka sig en dag om stadens roll i den samtida skönlitteraturen?

– Absolut. Det är fritt fram för alla på området att önska och vara med att utveckla det här. I år börjar vi i ett litet format men vi tror att det ska växa, säger Anna Falck.

Mer att läsa