Gå till innehållet

Skaraborg vinner Planpriset

Det blev processen bakom Strukturbild Skaraborg som tog hem Sveriges Arkitekters pris för bästa plan, Planpriset 2020.
– Vi tog beslut om att göra en strukturbild för att lyfta upp de olika förmågor som vi har tillsammans, säger Katarina Jonsson, ordförande i Skaraborgs kommunalförbund.

Planpriset har delats ut sedan 1992 och går till ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. På Arkitekturgalan stod det klart att priset för bästa plan 2020 går till Strukturbild Skaraborg.

– Har man satt en gemensam målbild blir det mycket enklare att låta bli att kivas. Det finns konkurrens mellan kommuner och det ska det finnas, men med gemensamma målsättningar blir vi starkare tillsammans, säger Katarina Jonsson.

Gemensam fysisk planering i Skaraborg är ett långsiktigt projekt med ambitionen att skapa en förankrad berättelse för hela regionen. Juryn för planpriset lyfter fram samhällsplaneringens utmaningar kring sociala, kulturella och ekologiska värden: ”På ett seriöst, kritiskt sätt hanteras frågan om den dynamiska regionen, där stad och landsbygd har lika viktiga roller att spela och resultat uppstår när konkurrens mellan kommunerna ger plats för samverkan”, skriver juryn i sitt utlåtande.

 

Planpriset 2020 till gemensam fysisk planering Skaraborg.

Arkitekt och beställare: Skaraborgs kommunalförbund, Chalmers arkitektur och samhällsbyggnadsteknik. Ansvariga: Nils Björling, Magnus Fredricson, samhällsbyggnadschefer i alla Skaraborgs kommuner. Medverkande: Gunnar Carlsson, Magnus Björkman, Catharina Dyrssen.

Vinnarmotivering: ”När hållbarhet har blivit en av samhällsplaneringens viktigaste uppgifter behövs planarbete som ifrågasätter normer och tar tag i komplexa frågor. Ett utvidgat tillväxtbegrepp ger sociala, kulturella och ekologiska värden större utrymme samt en planering som kan verka för jämnare geografisk utveckling. Uthållighet och ett utforskande arbetssätt visar respekt för kunskapsbyggande. På ett seriöst, kritiskt sätt hanteras frågan om den dynamiska regionen, där stad och landsbygd har lika viktiga roller att spela och resultat uppstår när konkurrens mellan kommunerna ger plats för samverkan.”

Årets jury för Planpriset: Planeringsarkitekterna Claus Pedersen, Enar Nordvik och Alva Zalar samt arkitekten Vesna Vasiljkovic. Läs mer på Sveriges Arkitekters hemsida. 

Mer att läsa