Gå till innehållet

Internationellt kontor vann tävling om Göteborgs konstmuseum

Barozzi Veiga vann arkitekttävlingen om till- och ombyggnad av Göteborgs konstmuseum, i samarbete med svenska Hermansson Hiller Lundberg.

När byggnadsminnet Göteborgs konstmuseum från 1923 behövde byggas om och till för att uppfylla nya krav, valde fastighetsägaren Higab att anordna en inbjuden projekttävling om gestaltningen. Nu står det klart att arkitektkontoret Barozzi Veiga, baserade i Spanien, vann tävlingen, i samarbete med svenska Hermansson Hiller Lundberg.

– Den nya volymen ska uppfattas som ett komplement till den historiska byggnaden, men också som ett element med egen karaktär som utmärker sig genom sin geometriska kontrast till den befintliga miljön, säger arkitektteamet Barozzi Veiga om sitt förslag, i ett pressmeddelande.

I vinnarförslaget leds besökaren genom en sekvens av rum upp mot ett nytt våningsplan med utställningshallar.

Tävlingsjuryn anser att det vinnande förslaget bäst tar hänsyn till den befintliga byggnaden, den känsliga kulturmiljön och den närliggande stadsmiljön. “Genom förslaget lyckas det vinnande teamet forma en väl avvägd byggnad som med tydlighet och egen karaktär samspelar med Göteborgs konstmuseum utan att konkurrera med den äldre byggnaden”, skriver juryn i sin motivering.

– Gestaltningen förädlar en redan högklassig byggnad och kulturmiljö med ödmjukhet och inlevelse, säger Kajsa Wide, arkitekt, juryledamot och projektledare hos Higab, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till tävlingen är att Göteborgs konstmuseum behöver byggas om, delvis för att uppfylla internationella krav på bland annat tillgänglighet och arbetsmiljö. Med en ny tillbyggnad på baksidan får museet också dubbelt så stora ytor för konst och publik och en ny, mer tillgänglig huvudentré. Göteborgs konstmuseum, som ritades av Arvid Bjerke och Sigfried Ericson och fyllde 100 förra året, har klassning som byggnadsminne, vilket har bidragit till tävlingsuppgiftens komplexitet.

– Om- och tillbyggnaden av Göteborgs konstmuseum är en milstolpe i museets historia och den största kulturpolitiska satsningen som planeras i Göteborg, säger Anna Rosengren, direktör för Göteborgs Stads kulturförvaltning, i pressmeddelandet.

Om tävlingen Göteborgs konstmuseum

Den inbjudna projekttävlingen genomfördes i två steg. Efter prekvalificering 2022, med drygt 50 anbud, bjöds sex team in att delta i ett första steg, av dem valdes tre team in att tävla i steg två. Vinnare offentliggjordes 25 mars.

Vinnare: Barozzi Veiga, Spanien och Schweiz, genom Fabrizio Barozzi och Alberto Veiga. Medverkande arkitekter: Yorgos Apostolopoulos, Claudio Triassi, Martín De Pablo, Hellen Boje, Chen-hsin Chang, Vasco Marcolin och Sofia Pozzoli. Svensk samarbetspartner: Hermansson Hiller Lundberg arkitekter genom Andreas Hermansson, Andreas Hiller och Samuel Lundberg. Landskapsarkitektur: Peter Korn.

På andra plats kom Lundgaard och Tranberg arkitekter med Tyréns som svensk samarbetpartner. På tredje plats kom Dorte Mandrup arkitekter med Navjord arkitektur som svensk samarbetspartner.

Tävlingen anordnades av Fastighetsbolaget Higab i samarbete med Göteborgs stad och Sveriges Arkitekter. Juryn har bestått av representanter för Higab, kulturförvaltningen/Göteborgs konstmuseum, stadsbyggnadsförvaltningen samt sakkunniga från Sveriges Arkitekter: Fredrik Davidsson, Britta Söderqvist, Sophia Älfvåg, Torun Hammar, Kajsa Wide, Patrik Steorn och Andreas Martin-Löf.

Mer att läsa