Gå till innehållet

Sänkt straff för vd:n i kriminalvårdshärvan

En före detta vd på Fojab dömdes i september 2014 till tre års fängelse för grov bestickning i den uppmärksammade kriminalvårdshärvan. Domen överklagades och nu har Svea hovrätt lindrat arkitektens fängelsestraff.

Även hovrätten slår fast att arkitekt-vd:n gjort sig skyldig till grov bestickning men har ändå funnit skäl att lindra fängelsestraffet från tre år till två. Bland annat har man gjort en något annorlunda bedömning på den åtalspunkt som gäller försvårande av skattekontroll.

Kriminalvårdens förre fastighetschef, som tagit emot mutor på totalt 20 miljoner kronor, får istället skärpt straff. Tre år och sex månader för den idag 70-årige mannen.

Det var denne kriminalvårdschef som direktupphandlade Fojab som från 2006 fick generalkonsult- och arkitektuppdrag värda drygt 200 miljoner kronor för tre nya kriminalvårdsanstalter. Före detta Fojabvd:n betalade totalt 11,6 miljoner kronor till ett företag ägt av kriminalvårdschefens vän. Domstolen slår fast att detta var mutor och att de tre hade en gemensam brottsplan.

I samband med att brottsutredningen startade år 2010 gick den nu dömda arkitekt-vd:n i pension och lämnade Fojab. Domen innebär inte några ekonomiska påföljder för företaget.

 

Mer att läsa