Nyheter

Sandellsandberg blir uppköpta av ÅF

18 maj 2016

Ingenjörs- och konsultföretaget ÅF har köpt arkitektkontoret Sandellsandberg. Thomas Sandell blir ÅF:s nya chefsarkitekt.

Annons
Annons

– För vår del handlar det om att stärka våra kompetenser då vi kommit in i allt större stadsbyggnadssammanhang. Det känns bara roligt, det blir för oss ett smörgåsbord av möjligheter snarare än förpliktelser, säger Thomas Sandell.

Sandellsandberg blir ett dotterbolag till ÅF och kommer att fortsätta sin verksamhet under det egna varumärket och i samma lokaler som innan.

– För våra medarbetare blir det inga förändringar alls förutom nya möjligheter. Till exempel ägs ju ÅF av en stiftelse som fördelar 40 miljoner i forskningsanslag, säger Thomas Sandell.

Annons
Annons

ÅF:s vd Jonas Wiström säger att bakgrunden till köpet är att dagens samhällsutmaningar med många nya bostäder kräver samarbete mellan disciplinerna.

– Arkitektur, design och gestaltning tillsammans med ingenjörskonst är en nödvändighet. Och när det gäller arkitektur och design är Sandellsandberg Sveriges kanske starkaste varumärke, säger Jonas Wiström.

Thomas Sandells roll som chefsarkitekt innebär bland annat att han ska kvalitetssäkra upphandlingen av andra arkitekter.

– Han ska säkerställa att vi har designtänk i allt vi gör. Men vi vill också att han fortsätter att jobba som arkitekt, säger Jonas Wiström.

Kommer ÅF att köpa fler arkitektkontor?

– Det är möjligt men vi har ingen ambition att bli den största arkitektkoncernen i världen. Spets är viktigare än volym.

Annons
Annons

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel