Gå till innehållet

Samhällsbyggnadstrainee varnar: “Om vi inte kommunicerar är vi körda”

Alexandra Romanov har snart klarat traineeprogrammet Framtidens samhällsbyggare. Med målet att bli expert på kommunikation och samverkan i stadsbyggnadsprojekt, har hon under ett år arbetat hos olika arbetsgivare inom sektorn. Hos alla råder extrem stress och press, konstaterar hon.

– Inom alla organisationer råder idag en extremt hög stress och press på att få fram många bostäder. Det är spännande men samtidigt en varningssignal. Alla vill skapa en god, hållbar miljö men om vi inte kommunicerar och samverkar inom sektorn är vi körda, då skapar vi miljöer som riskerar att bli riktigt ruskiga, ogenomtänkta och exkluderande, säger Alexandra Romanov.

Med en tillsvidareanställning på Kungsbacka kommun som grund har hon under sitt trainee-år fått bredda sig genom jobb på kommunala Bostadsbolaget, på White arkitekter och härnäst hos något av de medverkande byggföretagen.

– Som arkitekt inom stadsplanering ska man värna om helhetsperspektivet. Detta är en enorm möjlighet att få tillräcklig förståelse och övning för att kunna göra det, säger Alexandra Romanov.

Traineeprogrammet har handlat mycket om personlig utveckling, att förstå sina egna drivkrafter. Och att ta reda på och förstå andras.

– Jag har lärt mig vikten av att lägga tid på att från början i projekten synliggöra aktörernas olika drivkrafter och reda ut begreppen. Om vi inte reder ut vad vi menar med begrepp som ”en inkluderande stadsdel” eller ”hållbar” kommer vi att jobba åt helt olika håll, säger Alexandra Romanov.

För henne var det en särskilt stor lärdom att arbeta på det kommunala bostadsbolaget.

– Det är i förvaltningsföretaget man verkligen får veta vad effekterna av det man ritar blir. Hos dem finns drivkrafter som vi många gånger inte alls känner till, fast det borde vara med från början, säger Alexandra Romanov.

Fakta Framtidens samhällsbyggare

Den första omgången av Framtidens samhällsbyggare startade 2014. I den andra nu pågående omgången medverkar fjorton företag och organisationer och den avslutas i höst med ett seminarium där deltagarna presenterar ett gemensamt stadsbyggnadscase. I september startar den tredje omgången. Mer info på www.framtidenssamhallsbyggare.se.

Mer att läsa