Gå till innehållet

Saco fördömer invasionen av Ukraina

Akademikernas centralorganisation Saco, där Sveriges Arkitekter ingår, fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Detta tillsammans med de andra fackliga centralorganisationerna LO och TCO.

Idag på förmiddagen gick Saco ut med ett pressmeddelande där organisationen förklarar fackföreningsrörelsens gemensamma ställningstagande.

”Ryssland startar nu ett krig i strid med FN och världssamfundets rättsliga principer. Den ryska regeringens ensidiga krav på andra länders säkerhetspolitiska val, bland annat Sveriges, är helt oacceptabla”, skriver Saco, TCO och LO i pressmeddelandet.

Vidare lyfter organisationen situationen för bland andra fackligt aktiva.

”Vi är också starkt kritiska till den ryska regeringens förtryck och förföljelse av oppositionella personer och grupper däribland fackligt aktiva i Ryssland men också i Ukraina och Belarus”, står att läsa i pressmeddelandet.

Saco, TCO och LO skriver vidare att de kräver ett omedelbart stopp av Rysslands aggression mot Ukraina, att konflikten måste lösas vid förhandlingsbordet och via diplomati samt en återgång till och respekt för Minskavtalet.

Mer om Ukraina

Mer att läsa