Gå till innehållet

Så vässar du din jobbansökan

Är det dags att göra något annat? Att byta jobb ger både högre lön och ökat välbefinnande. Det menar Erik Fors-Andrée, vd på Cruited som sköter Sveriges Arkitekter nya karriärrådgivning. Här ger han några grundläggande tips som kan hjälpa dig till drömjobbet.

– Nästan alla gör för dålig research innan de söker. Att läsa in sig på företaget och ringa för att ställa fler frågor om tjänsten ökar inte bara dina chanser att få jobbet, framför allt så hjälper det dig att förstå om det här är rätt jobb för dig, säger Erik Fors-Andrée.

Han menar att det finns en tendens att underskatta vikten av att anpassa sin ansökan till varje tjänst. Använd researchen för att skruva både det personliga brevet och ditt cv. Det gäller inte minst om du har lång erfarenhet. Då passar det bra att välja ut de meriter som är relevanta för just den tjänst du söker, annars finns risken att de drunknar i mängden.

– Glöm inte heller att beskriva din egen roll och vara tydlig med sammanhanget. Du kanske var delaktig i ett av de största eller särskilt uppmärksammade projekten. När du beskriver de utmaningar som du ställts inför så ger det en förståelse för din förmåga att verka, det framgår att du har stått inför reella problem och löst dem.

För arkitekter och andra med en gedigen akademisk utbildning är det dessutom viktigt att komma ihåg att kompetens är mer än formella meriter.

– Det kan vara allt ifrån din förmåga att verka i grupp till dina värderingar och drivkrafter. Ge rekryteraren en så bred bild som möjligt.

Och lägg inte för stor vikt vid formen, den är inte oviktig men det är innehållet som ska stå i fokus. Lägg hellre tiden på att ringa ett extra samtal, tipsar Erik Fors-Andrée.

 

Vanliga misstag

CV: Ska fokusera på dig och dina resultat. Ett vanligt misstag är att berätta för lite om vilket ansvar du haft och vilka resultat du uppnått. Att använda sig av en kort inledning till ditt cv är ett bra sätt att ge rekryteraren en snabb bild av vem du är. Det kan vara en kort hissmening som uttrycker dina karriärmål eller dina topprestationer.

Personligt brev: Ska fokusera på mottagaren och din framtid. Ta inte för givet att du passar in för att du har den formella kompetensen, berätta varför just du söker dig till den här arbetsplatsen och vad som gör att du passar som hand i handske för tjänsten. Det finns inga färdiga mallar, men Erik Fors-Andrée rekommenderar att brevet är 3–4 stycken långt där varje stycke är 6–7 rader.

Mer att läsa