Så ska nyanlända få hjälp att etablera sig
Ettelva Arkitekter har skapat en guide för nyanlända kollegor.
– Det är ett dokument som samlar mycket värdefull information på en och samma plats. Jag hoppas att den ska kunna hjälpa många, säger Yasser Sasa som är en av medförfattarna.
Initiativtagare till guiden är Sara Eklund som jobbar som handläggande arkitekt på Ettelva i Stockholm.
– I samband med att Ettelva expanderade under kort tid blev vi en mer mångkulturell arbetsplats. Jag såg ett behov av samlad information riktad till dem som var i startfasen att etablera sig i Sverige, säger hon i ett pressmeddelande.
Den tiosidiga guiden handlar om att hitta jobb, bostad och ett socialt sammanhang. De första tipsen handlar om forum för att lära sig svenska, till exempel Newly Arrived Architects Språkkafé och olika kurser. Vidare ger guiden råd om att söka jobb och berättar om olika sociala evenemang och föreningar, till exempel Stockholms Arkitektförening.
Yasser Sasa är en av de fem medförfattarna till guiden som själv har erfarenhet av att komma som nyinflyttad arkitekt till Sverige.
– De första månaderna i Sverige var en tuff tid för mig. Jag saknade sociala sammanhang och kontakter. Migrationsverket, arbetsförmedlingen, och andra myndigheter bidrog med bra information om det mest nödvändiga, men det finns ju så mycket mer! Det hade varit till stor hjälp för mig om jag hade vetat om alla de mötesplatser som finns för nyanlända, säger han i pressmeddelandet.
Ettelva är inte ensamma i branschen om att ta initiativ för att underlätta integration. Byggföretaget Skanska kom nyligen ut med en byggordlista med översättningar mellan svenska, engelska och arabiska.
– Ordlistan är ett sätt att skapa förutsättningar för bättre introduktion, kommunikation och inkludering, säger Anna Wenner, HR-direktör på Skanska Sverige i ett pressmeddelande.
Ettelvas sju tips för att söka jobb i Sverige:
(Hela guiden med fullständiga tips finns på Ettelvas hemsida antingen på svenska eller engelska.)
- Anpassa ditt CV, din portfolio och ditt personliga brev till varje företag du söker en tjänst hos. Om du är helt ny i branschen är det extra viktigt att lägga ner tid på att sätta ihop en professionell och utmärkande portfolio.
- På de flesta svenska arkitektkontor används programmen ArchiCAD, AutoCAD eller Revit. Försök att lära dig någon av dessa.
- Fundera på vilken typ av jobb du vill ha. Vilken typ av arkitektur vill du rita? Trivs du bäst på ett stort eller litet kontor? På mindre kontor finns det större möjlighet att ta ansvar, medan större kontor tillåter mer plats och tid för utveckling i början av yrkeslivet och erbjuder en större bredd av projekt.
- I de stora städerna i Sverige arrangeras årligen arbtetsmarknadsdagar på universiteten och på mässor. Här finns en stor chans att ta en första kontakt med arbetsgivare, så ta med din portfolio.
- Förutom att söka utannonserade jobb, skicka så kallade spontanansökningar. Du skickar ditt cv, portfolio och personliga brev till företag som du finner intressanta även fast det inte ligger någon tjänst ute.
- Så snart du har fått ditt uppehållstillstånd kan du registrera dig hos Arbetsförmedlingen. När du är registrerad har du möjlighet att söka arbetslöshetsersättning och finansiella bidrag som täcker resekostnader för jobbintervjuer på annan ort.
- KAN Connect (kontaktyta arbetssökande nyanlända) är en mötesplats för jobbsökande utländska arkitekter och svenska arbetsgivare. KAN Connect arrangeras årligen.