Nyheter

Så ska du tänka kring pensionen

7 november 2018

Gå i förtid – eller stanna lite längre?
Så här ska du som närmar dig 65 tänka kring din pension.

Annons
Foto AI Pension

Mathias Lundberg ger råd om pensionen

Bland arkitekter är det något fler som väljer att skjuta upp uttaget av pensionen än att ta ut den i förtid, enligt AI pension. Möjligheten att gå i pension finns för de flesta redan vid 62 års ålder. Men det finns en rad fallgropar att se upp med om man väljer att gå i förtid – och om man väljer att fortsätta jobba.

– Det är väldigt individuellt beroende på vilket avtal man har, hur länge man har jobbat och vilken del av pensionen man syftar på, säger Mathias Lundberg, pensionsrådgivare vid AI Pension.

För de som vill gå i pension gäller det att ha klart för sig hur mycket man får ut och hur länge. Vill man fortsätta arbeta, men gå ner i arbetstid gäller det att se över villkoren i sitt avtal.

Annons

– Det finns grupper som riskerar en försämrad pension om man går ner på deltid under de sista åren i yrket.

Oavsett hur länge man jobbat eller vilket avtal man har så gäller det att kolla upp vad som sker med ens tjänstepension efter 65. Normen är att pensionsinbetalningarna upphör, om inget annat är överenskommet.

– Jag tycker att det är viktigt att man ser sin pension som framtida lön. Många gånger kommer den anställde överens med arbetsgivaren om en ersättningsmodell som gäller även efter 65 års ålder, säger Mathias Lundberg.

För de som vill fortsätta arbeta och förbättra sin pension gäller det att avtala om fortsatta pensionsinbetalningar, löneökning eller så kallad löneväxling.

– Löneväxlingar har blivit allt vanligare sedan privat pensionssparande upphörde att vara avdragsgillt. Man skjuter helt enkelt upp löneuttaget och byter det mot framtida pension.

Det finns skattemässiga fördelar med att löneväxla, men det kräver att man har en månadslön som överstiger 42 000 kronor – annars påverkas den allmänna pensionen.

Annons

Checklista: Tänk såhär kring din pension

1. Kolla på minpension.se hur mycket du kommer få ut i månaden som pensionär. Fundera på hur snabbt du vill ta ut tjänstepensionen.

2. Kontrollera villkoren i ditt avtal. Finns det efterlevandeskydd? Vad händer med pensionsinbetalningarna?

3. Om du vill jobba vidare: förhandla med din arbetsgivare om arbetstid, fortsatta pensionsinbetalningar, löneökning eller om du kan – löneväxla.

Author no image

Max Sohl Stjernberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel