Gå till innehållet

Så ska arkitekturen förmedla svensk demokrati

Sveriges Arkitekter och Svenska institutet har tagit fram en utställning om hur svensk arkitektur försöker bidra till ett mer demokratiskt samhälle. Nu ska den visas av utlandsmyndigheter runt om i världen.

– Hur man bygger ett öppet, tolerant och tillgängligt samhälle är jätteviktiga frågor. Vi säger inte att Sverige sitter inne med alla svar, men vi har ett öppet land och kan dela med oss av många goda exempel, säger Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet.

Aiming for democratic architecture, som utställningen heter, kommer ligga i en bank med utställningar som svenska ambassader och konsultat enkelt ska kunna producera och visa på plats. Enligt Jenny Bergström ligger temat i linje med Svenska institutets fokus på mänskliga rättigheter och det öppna samhället.

– Svensk kreativitet och svenska lösningar är efterfrågade på olika håll i världen. Vi hoppas att en nyanserad och ödmjuk bild av hur det ser ut i Sverige ska bidra till ett kunskapsutbyte och en givande diskussion, säger Jenny Bergström.

För att få tips om relevanta frågeställningar och projekt tog Sveriges Arkitekter hjälp av arkitekter och forskare inom fältet. Därefter anlitades det normkritiska arkitektur- och konstkollektivet Mycket som curatorer vilket bland annat ledde till att orden ”aiming for” lades till titeln.

Vi ville inte visa statiska foton utan en engagerad process där arkitekten är närvarande.

Tove dumon Wallsten

Utställningen kommer bygga på sex teman, bland dem allemansrätten, plan- och bygglagen och skogränsen, vilka kommer illustreras i korta texter och filmer.

– Vi ville inte visa statiska foton utan en engagerad process där arkitekten är närvarande, till exempel i samtal med andra aktörer och framtida brukare, säger Tove Dumon Wallsten som tillsammans med Julia Hertzman är projektledare från Sveriges Arkitekter.

Utställningen lanseras under eventet Archtober i New York som en del av ett större tema om demokratisk arkitektur där även Visit Sweden, svenska konsulatet i New York och STHLMNYC är partners. Den kommer även visas på Stockholm furniture fair nästa år.

Aiming for democratic architecture har kostat 250 000 kronor att ta fram, vilket bekostats i lika delar av Svenska institutet och Sveriges Arkitekter. För förbundets del är förhoppningen att utställningen ska bli en plattform för svenska arkitekter som vill delta i samtal om demokrati, knyta kontakter och kanske så småningom etablera sig utomlands.

– Det här är en typ av praktik som vi svenska arkitekter är bra på, säger Tove Dumon Wallsten.

Mer att läsa