Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Så riggar du videomötet – 5 grundläggande tips

På senare tid har videosamtal blivit en viktig del i arbetsvardagen, men det är inte alltid så lätt att verka professionell i kundmöten hemifrån soffan. Här är de bästa tipsen för dig som strax ska sätta igång webbkameran.

1. Fixa ljuset

För det professionella videomötet ska ljuset vara milt och belysa dig framifrån, det ger ett förtroendeingivande och trevligt intryck. Naturligt ljus från ett fönster är bäst men även en eller två lampor bakom datorn eller telefonen fungerar. Ljus ovanifrån, från sidan eller bakifrån skapar skuggor som snarare får dig att se mystisk ut.

2. Ordna vinkeln

För den bästa vinkeln placeras webbkameran i ögonhöjd på nästan en armlängds avstånd. Om bordet inte är höj- och sänkbart gäller det därmed att ställa datorn eller mobilen på en låda eller en trave böcker. Håll inte mobilen i handen, det gör de andra i mötet åksjuka. Underifrånperspektiv är varken smickrande för dig eller trevligt för andra.

3. Välj rätta kläderna

Grundregeln är att klä sig som om mötet i fråga skulle skett i verkliga världen. Till det kan sägas att allt för mönstrade samt vita kläder kan vara distraherande i bild samt att svart kan göra att ansiktet bleks ut eftersom webbkameran försöker visa den svarta färgen. Målet är alltså att underlätta fokus på ditt ansikte.

4. Använd headset

Hörlurar förbättrar ljudkvaliteten och sänker volymen på eventuella bakgrundsljud. Med det sagt gäller det att komma ihåg att headsetets mikrofon tydligt fångar upp sådant som kanske inte skulle hörts på ett verkligt möte, som att du skriver på datorn. Kaffemaskin och annat buller i din närmiljö distraherar, eliminera vad du kan.

5. Tänk på bakgrunden

För att inte ta uppmärksamhet från själva samtalet ska bakgrunden helst vara lugn och neutral. De digitala fonder som finns i vissa program raderar visserligen en rörig vägg men kan samtidigt distrahera. Ett tips är att ta en selfie eller använda datorns fotoprogram för att få koll på vad som syns i bild innan mötet startar.

Mer att läsa