Gå till innehållet

Så ger du karriären ett lyft 2018

I nyårslöftestider funderar många över sin karriär. Det kan vara ett bra tillfälle att utvärdera var man står, vad man vill göra, och hur man ska göra det. Här ger karriärrådgivaren Erik Fors-Andrée sina bästa tips för att ge karriären ett lyft under det kommande året.

  1. Ha en vision istället för ett mål. Det är viktigt att inte tänka för mycket på ett konkret mål, måla hellre upp en riktning eller vision för din karriär. Faran med ett mål som ”inom tre år ska jag tjäna x kronor i månaden eller jobba på kontoret y” är att det kan göra att man missar möjligheter som annars skulle visa sig. Och det kan lätt skapa ångest och oro. Fråga dig i stället vad du vill göra mer och mindre av på jobbet.
  2. Konkretisera din vision. När du funderat på vad du vill göra mer eller mindre av, gör en lista. Bra exempel på visioner kan vara ”Jag vill röra mig mer mot byggnader och konstruktion”, ”Jag vill förflytta mig mot projekt med större social nytta” eller ”Jag vill få större utrymme för min kreativitet”. Tre till fem år är ett bra tidsspann. Bara att göra listan har en viss effekt när det kommer till att påverka dig.
  3. Kommunicera internt. Diskutera dina visioner med chefer och kollegor. Det här kan vara olika på olika kontor men är ofta en bra ambition att ha. Du kanske kan sätta upp listan vid din arbetsplats?
  4. Se tillbaka på året som gått. Skriv ner några punkter över vad som hänt under året. Har du avslutat några större projekt? Eller skapat resultat och värde? Vad är annorlunda med hur du jobbar i dag jämfört med för ett år sedan? Att vara medveten om det här är väldigt viktigt, både för din egen skull och för att ha till lönesamtal eller CV-skrivande.
  5. Kommunicera externt. Våga stå för din riktning och vision utåt, på LinkedIn eller i din portfolio. Visa din lista för omvärlden, inte minst för kunder och andra arbetsgivare. Försök använd formuleringar som också tar upp vad du gjort, till exempel ”efter att ha gjort x i flera år vill jag röra mig mer mot y”.

Mer att läsa