Gå till innehållet

Så blir Skogskyrkogårdens nya bänkar

Upphandlingen av nya parkmöbler till Skogskyrkogården är avslutad. Det vinnande förslaget är skapat av Studio näv, Office Kersten Geers David Van Severen och tillverkaren Artek.

Nu är det klart hur de nya sittbänkarna och pallarna till världsarvet Skogskyrkogården kommer att se ut. Det vinnande bidraget Constellations är skapat av Studio näv i nära samarbete med Brysselbaserade Office Kersten Geers David Van Severen och tillverkaren Artek. I en kommentar lyfter beställaren Stockholms stads kyrkogårdsnämndens ordförande Annette Lundquist Larsson särskilt fram möblernas anknytning till platsen och tillgänglighetsanpassning.
– Vår ambition har varit att formge en möbel som kompletterar Skogskyrkogårdens unika miljö med en tidsenlig och funktionell design. En av utmaningarna var hur vi på ett konceptuellt plan skulle behandla platsen. Vi har arbetat med projektet tillsammans med Office som två parter i ett nära samarbete, likt Asplund och Lewerentz, säger Carl Fransson och Thomas Paltiel som startade Studio näv 2013.
Det var Studio näv som bjöd in de andra gruppmedlemmarna i projektet.
– Vi känner Office sedan tidigare och tyckte att deras förhållningssätt till arkitektur passade uppgiften väl. Artek som producent var intressant med tanke på företagets förankring i nordisk modernism. Aalto och Asplund hade också en god relation och korresponderade under många år.
Constellations består av en nätt soffa med armstöd och en pall med ryggstöd. Namnet refererar till idén om ett flexibelt möbelarrangemang.
– Vårt mål har varit att skapa ett möte mellan Asplunds ursprungliga design och de informella förändringar som skett över tid. Med användaren i åtanke har vi vidareutvecklat Asplunds intima och anpassningsbara möbel, och skapat en design som kan arrangeras utifrån plats och behov.

Mer att läsa