Nyheter

Så blir gamla arkitekturskolans ateljédelar

29 juni 2017 - Av Rebecka Gordan

Ett solfjäderformat koppartak och nya glaspartier, men ingenting som rivs. Mia Hägg utlovar ett distinkt men respektfullt tillägg till den brandhärjade tidigare arkitekturskolan i Stockholm.

Annons
Annons

De nya glaspartierna ska öppna upp mot innergården och Uggelviksgatan där det nu blir en ny publik entré mot gatan.

Foto Habiter Autrement

Sedan den gamla arkitekturskolan tömdes på studenter för nära två år sedan har huset sakta men säkert omvandlats till en mötesplats för innovation inom mat, mode och media under namnet A house. Den lågdel med ateljéer som förstördes i branden 2011 krävde extra omsorg, och arkitekten Mia Hägg vid Habiter Autrement med bas i schweiziska Locarno och Paris anlitades.

Den brutalistiska bygganden, ritad av Gunnar Henriksson och färdig 1970, har stadsmuseets högsta kulturminnesklassning, och från antikvariskt håll var önskemålet att det skulle vara lätt att utläsa vad som är ursprungligt och vad som är nytt.

Det är en väldigt stark och spännande byggnad, som i sig blev vår inspiration.

Mia Hägg

I uppdraget låg att skapa ett stort multifunktionellt rum som skulle kunna delas upp och rymma olika sorts aktiviteter, som bar, föreläsningar, matservering och musik. Rummet skulle också fungera som ny lobby och entré.

Habiter Autrement löste uppgiften genom ett solfjäderformat tak vars geometri genererades utifrån den ursprungliga sågtandade fasaden och husets diagonala axel.

– Det är en väldigt stark och spännande byggnad, som i sig blev vår inspiration. Som jag ser det kan ett rationellt och välformulerat tillvägagångssätt ge något som blir visuellt oväntat ändå, säger Mia Hägg.

Mia Hägg.

Glasade partier mellan det nya taket och de befintliga delarna ska göra de olika lagren tydligare. Glaspartierna innebär också att takhöjden kan behållas enligt de nya programkraven, plus att glaset ökar kopplingen mellan inne och ute och bidrar med dagsljus. Det övergripande målet är ett respektfullt – men samtidigt distinkt – tillägg.

– Jag tycker att vi har hittat en fin balans. Vårt projekt är inte så synligt från gatan och det tycker jag är jättebra. Allt som står idag bevaras, betongstensmurarna och de burspråk som inte förstördes i branden. Vi river ingenting, säger Mia Hägg.

Att det solfjäderformade taket samspelar med det omkringliggande taklandskapet och Engelbrekts kyrka har varit en viktig aspekt.

Den 1000 kvadratmeter stora lobbyn kan delas in i två rum vid behov. Innertaket består av korslaminerat timmer. De svarta stålpelarna står i sin ursprungliga position.

A house

Lågdelen av tidigare arkitekturskolan i Stockholm
Arkitekter: Habiter Autrement genom Mia Hägg (ansvarig) Kim Bjarke (handläggande), Enrico Demattè (modeller), Elisabet Sundin (medverkande koncept). Byggnadsantikvarie: Hannah Schyll, Nyrens. Konstruktör: Joakim Ekström, Konkret. Programutveckling: Jan Åman, A house. Utförandearkitekt: Per Kraft, 2BK.
Beställare: Akademiska hus genom Erik Westin (projektansvarig).
Förslaget godkändes av Stockholms stadsbyggnadsnämnd den 15 juni 2017.