Gå till innehållet

Röhsska museet stänger för allmänheten

Kulturnämnden i Göteborg har fattat beslut om att stänga ner Röhsska museet i Göteborg, efter larm om ohållbar psykosocial arbetsmiljö.

Redan förra våren då Röhsska förlorade det nationella nätverksuppdraget för design och konsthantverk och museichefen Tom Hedqvist slutade i förtid, kom det rapporter om bristande arbetsförhållanden i både organisationen och bland anställda. Joanna Hagstedt från Sveriges Arkitekter Västra Götaland är upprörd över hur situationen hanterats.

­­ – Röhsska är en 100-årig institution vars ledning verkar se dess arv som betungande. Göteborgs politiker saknar visioner för Röhsska, menar hon.

Enligt kulturnämnden handlar det om en långvarig problembild kring den psykosociala arbetsmiljön med hög chefsomsättning, höga sjukskrivningstal, brister i organisation och ledning och brister i förtroende och tillit.

Efter ett krismöte i slutet av november togs beslut om att låta museet stänga för allmänheten från den 27 februari och femton månader framåt – i hopp om att öppna för en nystart.

– Det var ett tufft beslut men då vår vision är att öppna upp ett tillgängligt museum med tydligt chefskap och anställda som mår bra, var det här nödvändigt, säger Kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova (S).

Under den stängda perioden kommer en  rad aktiviteter att ske för att finna museets plats och möta både besökare och konstnärers förväntningar.

Nu hoppas jag att var och en tar sitt ansvar och att en ny ledning får utveckla institutionen i rätt riktning. Jag hoppas på en kreativ plattform och mötesplats för arkitekter och designers, men även ett tydligt pedagogiskt uppdrag, säger Joanna Hagstedt.

Mer att läsa