Gå till innehållet

Richard Meier anklagas för sextrakasserier

Fem kvinnor, varav fyra varit anställda på arkitektkontoret, har anklagat den kända amerikanska arkitekten Richard Meier för sexuellt ofredande, skriver New York Times.

Det var New York Times som igår rapporterade om de fem kvinnornas berättelser som framställer den prisbelönte Richard Meier, idag 83 år, i en dålig dager. Två av kvinnorna beskriver incidenter som skett de senaste tio åren där de blivit skickade till hans lägenhet i New York där Richard Meier ska ha blottat sig. En tredje kvinna har berättat att Richard Meier tagit tag i hennes underkläder genom klänningen vid en företagsfest och en fjärde hur hon blivit ombedd att klä av sig naken i hans lägenhet. En femte kvinna, som inte jobbade på arkitektkontoret, beskriver ett tillfälle 1980 då Richard Meier ska ha tvingat ner henne på sängen och hon tvingats fly från hans hem.

Rickard Meier har svarat på anklagelserna i ett pressmeddelande på företagets hemsida, där det också meddelas att han som grundare och ledande partner lämnar företaget under sex månader.

– Jag är djupt bekymrad och generad över att flera kvinnor blivit förolämpade av mina ord och handlingar. Även om våra minnesbilder kan se olika ut, ber jag uppriktigt om ursäkt till alla som blivit förolämpade av mitt uppträdande, säger Richard Meier.

Mer att läsa