Regeringen utestänger arkitekter från lärarutbildning
Arkitekter på jakt efter en plan B har blivit en möjlighet fattigare sedan årsskiftet. En tidigare öppen väg mot läraryrket har stängts igen – genom ett regeringsbeslut som väcker frågor.
– Arkitektutbildningen bedöms inte ge de ämneskunskaper som krävs, säger utbildningsminister Johan Pehrson till Arkitekten.

Luleå tekniska universitet är ett av lärosätena som tidigare kunnat erbjuda arkitekter en kompletterande pedagogisk utbildning till lärare.
Nyligen skrev Arkitekten om Lydia Grönmark som hoppade vidare från arkitektutbildningen för att genast skola om sig till lärare. Genom en särskild kompletterande pedagogisk utbildning som ges av organisationen Teach for Sweden kan hon dessutom göra det samtidigt som hon får lön.
En av våra läsare såg artikeln och sökte exakt samma utbildning, men fick då beskedet att arkitekter inte längre är behöriga till den. Läsaren, som vill vara anonym, har pluggat i fem år för att bli arkitekt och har därför slut på studiemedel. Hon har därefter även jobbat fem år som arkitekt men blev arbetslös på grund av nedskärningar för nästan två år sedan.
– Det känns tufft. Man får hålla ut, söka jobb, hålla ögonen öppna och hoppas på det bästa.
Eftersom just den här utbildningen skulle ge henne lön medan hon pluggar såg den ut som en chans att ställa om till en annan yrkesbana. Men när hon sökt fick hon beskedet att arkitekter inte längre var behöriga till den utbildningen, efter ett beslut som gäller från och med årsskiftet.
– Jag blev förvirrad när jag fick avslag från dem. Jag hade just läst i Arkitekten att det här var en väg framåt och sen plötsligt var den stängd igen.
Har du någon fråga som du vill skicka med till den som ligger bakom den här förändringen?
– Ja, vad är det som har förändrats när det gäller arkitekters kompetens sedan årsskiftet?
Teach for Swedens Fredrik Lundgren säger att det stämmer att arkitekter inte längre är behöriga till deras utbildning, och att det kommunicerades till dem via Universitets- och högskolerådet så sent som vid årsskiftet.
Vad tänkte ni om det?
– Vi kan inte gå in och bedöma ämneskunskap på det sättet, men vi såg att det fanns ett stort intresse för vårt program från arkitekter, och när vi bedömer ledarskapsförmåga så har vi sett att många arkitekter har förmågor som matchar vårt program.
Hur är det för er som jobbar med utbildning när nya bud kommer så plötsligt?
– Vi vill ha kontinuitet och långsiktighet när vi rekryterar till programmen, och vi tycker att det vore intressant med en gemensam bedömningsgrund som är tydlig för alla.
– Vi är också intresserade av att så många som möjligt som har ämneskompetens ska kunna ha möjligheten att göra skillnad för samhället. I vår utbildning kommer lärarna in i klassrummen från dag ett vilket vi ser ett stort behov av. Det är bra för barnen, för samhället och för ekonomin.
Det är utbildningsdepartementet som står bakom den förändrade bedömningen av arkitekters ämneskompetens som högstadielärare. Arkitekten har sökt utbildningsminister Johan Pehrson för en telefonintervju. Han har hänvisat till tidsbrist, men ändå svarat på våra frågor på mejl.
Varför sker den här förändringen?
– KPU 60 och KPU 75 är en försöksverksamhet där lärosätena löpande följer upp hur utbildningen fungerar. Efter återkoppling från de lärosäten som erbjuder utbildningen har regeringen beslutat att inte inkludera arkitektutbildningen, då den inte bedöms ge de ämneskunskaper som krävs för en ämneslärarexamen.
Vad säger du till de arkitekter som vill vidareutbilda sig till lärare och som fått så många motstridiga besked?
– Eftersom KPU 60 och KPU 75 är en försöksverksamhet är det naturligt att vi lär oss längs vägen och justerar utbildningen efter de erfarenheter vi samlar in. För den som har läst arkitektur och vill bli ämneslärare rekommenderar vi att ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare vid det lärosäte man är intresserad av. Där kan man få råd om vilka vägar som finns för att bli lärare. Det är fortfarande möjligt att gå KPU 75 och utbilda sig till lärare i matematik, NO och teknik för förskoleklass samt årskurs 1–3 och 4–6, om man har en generell examen inom arkitektur eller en arkitektexamen.
Teach for Sweden, som ger programmet, säger: ”Vi vill ha kontinuitet och långsiktighet när vi rekryterar till programmen, och vi tycker att det vore intressant med en gemensam bedömningsgrund som är tydlig för alla.” Vad ger ni för besked till dem?
– Försöksverksamheten med KPU 60 och KPU 75 följer de behörighetsregler som finns i förordningen (2021:1336). Det innebär att den som har en examen som finns med i bilaga 1 till förordningen är behörig till utbildningen.
De säger också att: ”Vi ser ett stort behov av lärare i samhället, och här är människor som kan komma in i klassrummen och göra skillnad från dag ett. Vi har också sett att arkitekter generellt ofta har bra ledarskapsförmågor.” Finns det en risk att ni diskvalificerar många människor som hade kunnat göra nytta här?
– Målet med KPU 60 och KPU 75 är att fler med en examen inom ett relevant ämnesområde ska kunna bli lärare på ett effektivt sätt. Läraryrket är både kvalificerat och krävande. För att lyckas i klassrummet krävs både gedigna ämneskunskaper och förmågan att leda och inspirera elever. Det är därför viktigt att de som går utbildningen har rätt förutsättningar att bli skickliga lärare.
Arkitekten ställde också vår läsares fråga: ”Vad är det som har förändrats när det gäller arkitekters kompetens sedan årsskiftet?” till utbildningsminister Johan Pehrson, som lämnade den frågan obesvarad.