Gå till innehållet

Regeringen instiftar exportpris i arkitektur

Sedan 20 år tillbaka delar regeringen ut ett exportpris i musik. Från och med mars nästa år kommer även ett pris delas ut i kreativa och kulturella näringar, där bland annat arkitektur ingår.

– Vi tycker att det finns anledning att ge ett erkännande till de kulturella och kreativa näringar som gör nytta för Sverige, både genom export och för Sverigebilden. Många tänker inte på hur stora och viktiga de här näringarna är för Sverige, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S).

Som exempel på kreativa och kulturella näringar nämner Ann Linde arkitektur, design, mode, film och dataspel. Hon medger att det är svårt att samla så skilda områden i samma pris.

– Det går naturligtvis inte att jämföra till exempel arkitektur med dataspel. Men de här disciplinerna är var och en för sig för små för att ha egna pris, men tillsammans kan de sätta ljus på de kreativa näringarna, säger hon.

I mars 2018 kommer priset att delas ut för första gången. Hur priset, juryn och nomineringsprocessen kommer att se ut är i skrivande stund inte klart.

– Vi har bett Svenska institutet, som är en myndighet som arbetar med Sverigebilden, att titta på det. De arbetar med det just nu, säger Ann Linde.

Mer att läsa