Gå till innehållet

Prislejon delas ut i Venedig

En flytande skola blev ett av de uppmärksammade projekten när flera prisstatyetter i form av lejon delades ut under öppningsdagarna för arkitekturbiennalen i Venedig.

En domformad tegelstruktur av paraguyanska Gabinete de Arquitectura fick årets Guldlejon för ”Bästa utställning” på den 15:e arkitekturbiennalen i Venedig. Utställningen mötte besökarna i  den centrala paviljongen i Giardini och var en del av Alejandro Aravenas huvudutställning Reporting from the Front. Arkitekterna har formgivit en grundstruktur och förfabricerade paneler som nyttjar minimalt med material och som underlättar för outbildade hantverkare att bygga i det vanliga lokala materialet tegel.

Det paraguyanska kontoret Gabinete de Arquitectura, fick guldlejon för bästa utställning på arkitekturbiennalen i Venedig för att en struktur med förfabricerade paneler som förenklar för outbildade hantverkare att bygga i det lokala materialet tegel.

Det paraguyanska kontoret Gabinete de Arquitectura fick guldlejon för bästa utställning på arkitekturbiennalen i Venedig.

Den spanska paviljongen i Giardini, av Rica Studio, fick ett Guldlejon för bästa nationella paviljong med utställningen Unfinished. Arkitekterna från Rica Studio visar att arkitektur inte är statisk och hur arkitekter kan vara en länk för att forma och påverka utvecklingen. I utställningen visas exempel på byggnader som övergivits efter den senaste finanskrisen i landet och hur tillägg och förändringar anpassar byggnaderna för en annan verklighet. Juryn motiverade utnämningen med att utställningen visar hur kreativitet och engagemang kan övervinna materiella begränsningar.

I år fick de spanska arkitekterna Iñaqui Carnicero och Carlos Quintáns från Rica Studio ett guldlejon för bästa nationella paviljong. De lyfter fram 80 exempel på byggnader i Spanien som övergivits och sedan utvecklats för andra syften.

I år fick de spanska arkitekterna Iñaqui Carnicero och Carlos Quintáns från Rica Studio ett guldlejon för bästa nationella paviljong.

Silverlejonet gick till den nigerianska arkitekten Kunlé Adeyemi och hans studio NLÉ som efter utställningen Waterfront Atlas  i Arsenalen ska transportera sin flytande skola till slumområdet Makoko i Lagos. Byggnader i Makoko står på pålar eftersom en stor del av marken är täckt av vatten och transporter sker med kanoter. De flytande skolbyggnaderna möter utmaningen med en växlande vattennivå samtidigt som de i sin arkitektur framhäver vikten av utbildning, något som också betonades av prisjuryn i Venedig.

Hedersomnämnanden gav också till Japan och Peru för deras nationella paviljonger och till den italienska arkitekten Maria Guiseppina Grasso Cannizzo för hennes arbete på Sicilien som visades under temat Reporting from the Front.

Ett guldlejon delas under varje arkitekturbiennal också ut till en arkitekts samlade arbete, Life time achievement. Detta år får den brasilianska arkitekten Paulo Mendes da Rocha utmärkelsen för sin arkitekturs tidlöshet, för att både utmana och vara realist och för att arbeta över många fält, både politiska, sociala, historiska och tekniska. Paulo Mendes de Rocha har bland annat ritat Museum of Contemporary Art vid universitetet i São Paulo.

Arkitekturbiennalen i Venedig 2016

La 15. Mostra Internazionale di Architettura arrangeras och kureras 2016 av den chilenske arkitekten Alejandro Aravena. Han har under temat Reporting from the Front uppmuntrat arkitekter att lyfta fram arbeten kring de viktigaste globala frågorna idag.

Mer att läsa