Gå till innehållet

Stadsvandring om fula hus drog stor publik

Sörmlands museum har under sommaren arrangerat stadsvandringar som fokuserar på platser som provocerar. ”Många har fått en aha-upplevelse”, säger pedagogen som lett stadsvandringen.

Sörmlands museums stadsvandring har gått under titeln ”Den fula staden – platser som provocerar” och visade sig bli en av sommarens mest populära.

– Vi har tittat på byggnader och platser i Nyköping som provocerat det senaste seklet, bland annat utifrån insändare i lokaltidningen. När det byggs nytt, och kanske framförallt i en liten stad som Nyköping, är det många som har åsikter om det. Så vandringen har verkligen knutit an, säger Elin Engdahl, pedagog på Sörmlands museum.

Tanken med stadsvandringen har varit att visa att vad som är snyggt och fult går i cykler, att det finns hus och platser som anses väldigt vackra idag men som stuckit folk i ögonen förr. Ett exempel som lyfts fram är Odd Fellow-logens byggnad från 1913 av Ragnar Östberg, som många idag tycker är vacker men som då provocerade bredvid de små pittoreska trähusen.

Om byggnader tillåts överleva sin första fulstämpel kan de sluta som byggnadsminnesmärkta.

Elin Engdahl, pedagog som lett stadsvandringen Den fula staden i Nyköping.

Elin Engdahl, pedagog som lett stadsvandringen Den fula staden i Nyköping.

– Överlag kan man se att det som upprört inte ansetts passa i sitt sammanhang, det har saknats liknande hus intill. Ofta har de också uppförts där ett äldre omtyckt kvarter rivits. Men om byggnader tillåts överleva sin första fulstämpel kan de sluta som byggnadsminnesmärkta. Jag tror det gett många en aha-upplevelse, säger Elin Engdahl.

Mer att läsa