Gå till innehållet

Petra Gipp i stor utställning i Venedig

Arkdes har bett arkitekten Petra Gipp och fotografen Mikael Olsson att skapa verk utifrån centrets samlingar för en utställning på arkitekturbiennalen i Venedig.

När den internationella arkitekturbiennalen i Venedig öppnar i maj deltar Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, Arkdes, i en utställning som utgår från de egna samlingarna. Arkdes bad arkitekten Petra Gipp och fotografen Mikael Olsson att skapa verk med utgångspunkt från valda delar av den svensk 1900-talsarkitekturen.

– De ska göra sina samtida tolkningar och rumsliga analyser av det material som vi lyfter fram. Det är ett försök att göra kopplingar över generationer och genom arkitekturhistorien, säger Kieran Long, överintendent på Arkdes.

Kieran Long är överintendent på Arkdes.

Han är curator för utställningen i samarbete med Johan Örn, intendent för samlingarna, och  James Taylor Foster, intendent för samtida arkitektur och design.

– Petra Gipp är en fantastisk arkitekt och förstår utställningen som medium. Hennes arbete är vackert och insiktsfullt och hon lyfter fram rumsliga kvaliteter i arkitekturen. Det är superintressant för oss, säger Kieran Long.

Det blir fjärde gången Petra Gipp ställer ut på arkitekturbiennalen i Venedig. Den här gången kommer hennes och Mikael Olssons verk att fylla ett rum på nästan 200 kvadratmeter.

– Det är självklart en ära att få skapa ett verk för en hel utställning i Venedig. Jag är intresserad av att bredda arkitekturblicken och hitta det rumsliga i olika uttryck, och det vill jag gärna ta mig an på fler sätt än enbart genom byggnader, säger Petra Gipp.

Sedan hon och Mikael Olsson fick uppdraget i november 2017 har de först arbetat med separata spår och senare tillsammans. Hon kan inte säga något om innehållet i utställningen som är hemligt tills biennalen själva går ut med informationen.

– Arkdes har varit noga med att inte påverka mig, de har bara varit uppmuntrande, och de har fått väldigt bra respons från biennalen. Jag har fått fria händer utifrån vissa parametrar och de stämde väldigt bra in på mitt sätt att arbeta, säger Petra Gipp.

Arkdes i Venedig

Arkdes samlingar används i tre utställningar på arkitekturbiennalen i Venedig i sommar; i den egna utställningen med verk av Petra Gipp och Mikael Olsson, i den svenska arkitekten Elisabeth Hatz utställning och Fransesco Dal Co använder materialet i utställningen Holy Sea. Arkdes stödjer också utställningen i den nordiska paviljongen som i år leds av Finlands arkitekturmuseum. Arkitekturbiennalen i Venedig pågår 26 maj – 25 november.

Mer att läsa