Panorama ska visa vad ett demokratiskt rum kan vara
Utställningen Panorama av Sveriges Arkitekter och konstnärskollektivet Mycket är tänkt som kontrast mot möbelmässans hektiska kommers. Till grund ligger en vandringsutställning om demokratisk arkitektur, som nu visas för första gången i Sverige.
Längst bort i Stockholmsmässans största hall nedanför kontorsmöbelmontrarna lyser åtta klotlampor upp en vidsträckt cirkelformad bar. Runtomkring står pallar och bord i olika höjder och former, en koja skymtar i vad som liknar ett fjällandskap av presenningar, det hörs fågelkvitter och ett uppblåsbart drömslott i granna färger ger skydd från sorlet utanför.
– Det här är ett slags läger. Här finns skyddade rum med utblick, men också mer exhibitionistiska ställen som baren. Båda behövs för att skapa en demokratisk plats, säger arkitekten Katarina Bonnevier.
Katarina Bonnevier och Ullis Ohlgren på Mycket och Julia Hertzman på Sveriges Arkitekter är de tre som haft huvudansvar för att formge, curera och producera Panorama, som utställningen på mässan heter. Till grund ligger Aiming for demoratic architecture, en vandringsutställning som Tove Dumon Wallsten och Julia Hertzman på Sveriges Arkitekter ihop med Mycket tagit fram på uppdrag av Svenska institutet. Den visades i New York i höstas och går under året vidare för visning i olika internationella sammanhang.
I den runda baren sitter tv-skärmar som visar de 34 projektfilmer av lika många arkitektkontor som ska illustrera vad demokratisk arkitektur kan vara utifrån ett antal rubriker, som skogräns, allemansrätt, regelverk, och olikheter.
– Med Panorama har vi fått chansen att tolka några av de här begreppen i en generös rumslig form. Vi tror att det finns ett behov av ett kravlöst rum för alla, säger Julia Hertzman på Sveriges Arkitekter.
Ett av temana är olikhet, som bland annat gestaltats genom att baren omges av en ramp som gör att besökare oavsett längd kan hitta en bekväm plats. Baren är platsspecifik för mässan men de flesta andra objekt är stylade och ritade med riksförbundet RFSL och ungdomshänget Egalia i åtanke, vilka snart ska flytta in i nya lokaler.
– Det är många olika målgrupper som kommer befinna sig där, både äldre och ungdomar med olika bakgrunder. Därför behövde vi många flexibla sittplatser och en miljöbelysning som skapar hemkänsla och trevnad, säger Kristina Söderling på Vrå inredningsbyrå som är ansvarig inredningsarkitekt för det projektet.
Förhoppningsvis blir det en oas där folk kan få fatt i en tanke som de inte haft förut.
De armaturer, möbler och objekt som tagits fram för RFSL och Egalia är tillverkade av Mycket och förstaårsstudenter som läser hantverkspedagogik på Nyckelviksskolan under ledning av det feministiska snickeriet Madam snickeri. Ett resultat är dingelstolen, en hög bänk med plats för tre där även den som är lång kan få känna sig liten och dingla med benen.
Men innan möblerna flyttar till RFSL och Egalia hoppas Sveriges Arkitekter och Mycket att Panorama ska ge möbelmässans besökare en insikt i vad demokratisk arkitektur och demokratiska rum kan vara.
– Förhoppningsvis blir det en oas där folk kan få fatt i en tanke som de inte haft förut, säger Katarina Bonnevier.