Gå till innehållet

På iskallt designuppdrag i Jukkasjärvi

När den årliga tävlingen om att designa rummen till Icehotel i Jukkasjärvi avgjordes valdes landskapsarkitekterna Ida Mangsbo och Elin Julins förslag Into the Maelstrom.

Från och med första december kommer de att ta sig an en av de 15 konstnärssviterna med ambitionen att skulptera fram ett rum som ska få gästerna att uppleva att de befinner sig i en virvelström. Inspirationen är tagen från undervattensströmmen Moskenstraumen utanför Lofoten i Norge.

– Vi kommer skapa väggar av snö och is i olika nivåer och skulptera mönster i taket. Sängen kommer vara dold inuti en virvel. Väggar och tak ska samspela för att ge känslan av att sugas med och befinna sig i rörelse, säger Ida Mangsbo som inte är orolig över sjösjuka gäster.

Grundidén till förslaget är att skulptera hela rummet för att skapa en stark upplevelse när man kliver in.

– Konstnärerna som kommer till Icehotel har olika bakgrund och därmed olika styrkor. Vi tar med vår styrka som landskapsarkitekter då vi är vana att arbeta med människan och rummet i fokus, säger Ida Mangsbo.

Från och med 1 december har de 14 dagar på sig och både Ida och Elin, som varit med förut, är väl medvetna om vad uppdraget innebär.

– Det är inga vanliga arbetsdagar och man jobbar i stort sett dygnet runt. Men det är otroligt kul – även om vi vet att det vi gör är förgängligt i och med att isen smälter. Det gör det hela än mer inspirerande och unikt, säger Ida Mangsbo.

Till vardags är Ida Mangsbo landskapsarkitekt på teknik- och konsultföretaget WSP i Gävle och Elin Julin landskapsarkitekt på Sweco Architects i Linköping. Uppdraget på Icehotel går genom respektive företag som ser uppdraget som ett spännande komplement till det vanliga arbetet. Elin och Ida lärde känna varandra under utbildningen på Sveriges lantbruksuniversitet.

Utvecklingen dokumenterar de på instagramkontot @maelstrom_icesuite

Hotellsvitens takmönster

Hotellsvitens takmönster

 

Mer att läsa