Gå till innehållet

OS-park fick pris vid biennal i landskapsarkitektur

Queen Elizabeth Olympic Park har tilldelats det internationella priset Rosa Barba för bästa landskapsarkitektur. - Vi hade en stark och övertygande designvision, säger ansvariga landskapsarkitekten Mary Margaret Jones om bakgrunden till framgången.

Den prisade parken skapades till de Olympiska spelen i London 2012 och med sina 110 hektar är det den största park som anlagts i Europa på mer än 150 år. Ansvarig landskapsarkitekt Mary Margaret Jones på Hargreaves Associates berättar att Londons borgmästare kallade parken för de Olympiska spelens vinnare.

Mary Margaret Jones.

Mary Margaret Jones.

– Det jag är kanske mest stolt över är den här förvandlingen av industrimark som kommer att gagna ekologin i området och kommande generationer av besökare, säger Mary Margaret Jones.

Vilka omständigheter hjälpte er landskapsarkitekter att göra ett bra jobb?

– Beställaren förstod att de behövde en stark designvision och drev detta hela vägen. Men viktigast var kanske att vi faktiskt också visade dem en designvision som var stark och övertygande och som gav dem något som kunde bli bestående efter spelen.

I Sverige talas det om att landskapsarkitekter ofta får brottas med allt för små ytor med högt slitage. Känner du igen dig i den verkligheten?

– Vi har upplevt stora möjligheter för landskapsarkitektur i kombination med ny infrastruktur och när städerna utvecklar vattennära industrimark i centrala lägen. Men jag håller med om att överprogrammering kan vara ett dilemma i de mer småskaliga, urbana parkerna. Vi balanserar kraven på att det ska finnas saker att göra med att göra landskap, gröna ytor som i sig själva är värda ett besök. Och i takt med att många städer förstår vikten av parker och torg, kommer möjligheterna att skapa fler. Vi försöker att koppla dem samman till ett system av friytor i stadsmönstret.

The Rosa Barba International Landscape Award ordnas vartannat år av den katalanska arkitektorganisationen COAC och universitetet ETSAB i Katalonien, Spanien. Prisjuryn valde vinnare bland tio nominerade som presenterade sina projekt under biennalen som hölls i Barcelona i början av oktober. Bland finalisterna fanns också bland andra Superkilen av BIG.

Den olympiska parken är totalt 110 hektar.

Queen Elizabeth Olympic Park är totalt 110 hektar. Illustration: Hargreaves Associates.

Queen ELizabeth Olympic Park beskrivs som en kombination av brittisk parktradition och det senaste inom hållbarhet.

Queen Elizabeth Olympic Park beskrivs som en kombination av brittisk parktradition och det senaste inom hållbarhet.

 

Mer att läsa