Gå till innehållet

Ombyggnad av stadsbiblioteket ifrågasätts

Efter en upphandling har Stockholms stad gett brittiska Caruso St John uppdraget att utveckla Stockholms stadsbibliotek. Heike Hanada som vann tävlingen om en tillbyggnad för snart åtta år sedan är besviken.

– Jag har aldrig fått ett officiellt besked om att tillbyggnadsprojektet är dött och jag tycker att jag åtminstone borde ha blivit informerad och tillfrågad att skicka in en intresseanmälan, säger Heike Hanada.

Det var i juni förra året som ansökningsinbjudan publicerades på upphandlingssajten Tendsign. Texten var endast på svenska och bara två utländska kontor anmälde sitt intresse: David Chipperfield och Caruso St John. Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör i Stockholm, förklarar det faktum att man inte haft kontakt med den forna tävlingsvinnaren Heike Hanada:

– Vi har inte varit i kontakt med någon. Vi gick ut med en allmän inbjudan, säger han.

Det nu aktuella renoverings- och utvecklingsprojektet beskrivs som helt nytt i förhållande till tävlingen för åtta år sedan. Vid tiden för tävlingen ansågs en tillbyggnad nödvändig för att kunna utveckla bibliotekets verksamhet. Nu påpekar fastighetskontoret att det endast handlar om en invändig utveckling, inom de befintliga huskropparna. Vilka förutsättningar har förändrats som möjliggör detta?

– Man har ett annat verksamhetsprogram som är mindre och en del verksamhet har flyttat ut. Ny teknik gör att det krävs mindre yta och nu ingår även basarerna, det gjorde de inte i tävlingen, säger Juan Copoví-Mena.

Hur mycket av basarerna, de kringliggande byggnader som idag huserar bland annat Mc Donalds och Seven-Eleven, som kommer att användas återstår att se. Det blir upp till arkitekterna på Caruso St John att komma fram till det. Även till exempel magasinet under huvudbyggnadens rotunda är påtänkt för ny användning.

Adam Caruso på Caruso St John är entusiastisk över sitt nya uppdrag. Han är väl förtrogen med Gunnar Asplund och hans verk och tror att han blev inbjuden att lämna anbud av samma anledning som han blev inbjuden att sitta i juryn för tävlingen 2006.

– Asplund har länge varit en viktig referens för oss och jag är en stor beundrare av svensk arkitektur från den tiden. Jag ser mycket fram emot att renovera och hitta ny potential för detta generösa, robusta och starka arkitektoniska verk. Det är ett av 1900-talets absolut viktigaste!

Heike Hanada fick vetskap om Adam Carusos biblioteksuppdrag genom en tysk journalist. Informationen hon då läste på Caruso St Johns hemsida, att de “vunnit tävlingen om att renovera, restrukturera och göra tillägg till Gunnar Asplunds bibliotek i Stockholm”, väckte starka känslor.

– Jag blev förbluffad eftersom Adam Caruso satt i juryn sist. Det här känns inte alls bra, säger Heike Hanada.

Att Adam Caruso satt i juryn i Asplundtävlingen har inte varit någon fråga på Stockholms fastighetskontor.

– Nej, det var helt andra förutsättningar då, det handlade om en helt ny byggnad, man jobbade inte med den gamla byggnaden. Det är två vitt skilda frågor. Vi har inte gjort bedömningen att Adam Caruso kan ha haft några konkurrensfördelar, säger Stefan Hagdal, projektledare.

Adam Caruso själv understryker också att det är ett helt annat, nytt projekt.

– Det är mycket mindre och modest, säger han.

Heike Hanada är ändå illa till mods.

– I tävlingen jobbade vi mycket även med de befintliga byggnaderna. I mitt förslag hade jag till exempel en lösning för basarbyggnaderna. Och jag erbjöd mina tjänster, sa att jag var intresserad om de ville gå vidare med ett reducerat projekt, säger Heike Hanada.

Enligt tidplanen ska ombyggnads- och renoveringsarbetena för biblioteket utföras 2017–2019.

Mer att läsa