Gå till innehållet

Ny modell hjälper hemlösa i Västerås

Tillsammans med byggherren Bright Living har Rickard Stark, ägare av arkitektbyrån Okidoki, arbetat fram den så kallade 5 procent-modellen som ska hjälpa hemlösa med boende.

Det var under Trähustävlingen på Gibraltargatan i Göteborg 2017 som Rickard Stark tillsammans med Lina och Peter Dahlkvist på Bright Living arbetade fram 5 procent-modellen. Nu har modellen realiserats i byggprojektet Notuddsparken i Öster Mälarstrand i Västerås. Två av fyrtio bostadsrätter har sålts till rabatterat pris till Stadsmissionen. De kommer i sin tur hyra ut lägenheterna till personer i hemlöshet.

– Det bygger på att låta även brf-marknaden ta socialt ansvar för bostadssituationen. Konkret innebär det att en andel av bostäderna säljs till rabatterat pris till en organisation som sedan står för rekryteringen och hyr ut bostäderna några år i taget, säger Rickard Stark.

Hur kom ni på idén?
– Det startade med att vi ville att det skulle bli ett integrationsprojekt för nyanlända, då det var det en stor bostadsbrist för nyanlända efter flyktingvågen 2015-2016. Vi funderade på vad socialt ansvar är idag. Om man tittar på vilka som får mark så är det nästan aldrig bostadsrättsföreningarna som behöver ta något socialt ansvar, det ska alltid vara hyresrätterna. Vi tänkte om man kan hitta något där bostadsrättsföreningen tar ansvar.

Vad hoppas du på med den här modellen?
– Jag tror att det kan inspirera andra att inte vara så rädda att blanda socialt i byggnaden. Vi tror att det är bra att synliggöra skillnader. Jag tror att människor mår bra av insikten av hur hela samhället ser ut, det är jätteviktigt.

Ska 5 procent-modellen integreras i varje projekt Okidoki gör framöver?
– Ja vi tänker arbeta med detta som en princip i våra egen-regiprojekt framöver. Dock inte i vårt radhusprojekt i Lund med totalt 12 lägenheter för det är för litet. Det behöver finnas en kritisk massa för att få plats med det rent ekonomiskt och hantera det strukturellt.

Mer att läsa