Gå till innehållet

Nytt svenskt kontor på plats i London

Kjellander Sjöberg, som har drygt 50 medarbetare i Stockholm och Malmö, öppnar nu kontor även i London. Det är det andra svenska arkitektföretaget som etablerar sig där efter White arkitekter som satsade år 2015 och numera har runt 20 anställda.

Inledningsvis kommer Kjellander Sjöberg i London drivas av två personer: Irfan Alam, kontorschef och Stefan Sjöberg, ansvarig partner.

– Det är egentligen en lång historia där vi sedan fem-sex år tillbaka har flera projekt i Storbritannien och på vägen fått en rad nya intressanta kontakter, säger Stefan Sjöberg.

– Jag ser en enorm potential i det tvärkulturella arbetssättet vi redan har mellan Sverige och brittiska samarbetspartners, säger Irfan Alam som också anger kompetens inom grönt tänkande som en styrka i konkurrensen.

Uppstarten av London-studion försenades av byråkratin kring brexit och sedan pandemin. Men till slut, från slutet av förra året, är den igång i Dalston, norra London.

– Det är en levande community, vi kommer nära både människor och några av de stora projekt vi är inblandade i, säger Stefan Sjöberg som siktar på att studion om ett par år ska vara uppemot tio-tolv personer.

Mer centralt, i Shoreditch, finns White arkitekters kontor. Ansvaret för kontoret delas mellan Michael Woodford och Linda Thiel. Brexit och coronavirusets framfart till trots går affärerna bra, meddelar de.

– Vi hade tur, precis innan pandemin bröt ut fick vi in ett par, tre stora projekt. Vi har haft fullt upp hela tiden och har till och med anställt fem, sex arkitekter de senaste två åren, säger Linda Thiel som dock, i och med Storbritanniens extrema lockdowns under pandemin, flyttade tillbaka till Sverige med sin familj och numera långpendlar till London.

Ett av de projekt White vann innan pandemin och nu arbetar med är ett barnsjukhus i Cambridge.

“Vi siktar på att bli 30-35 anställda, en lagom storlek för att kunna arbeta med många olika typer av projekt”, säger Micael Woodford (blå tröja, vid skrivbordet i mitten), kontorschef på White i London.

– Vi vill bredda oss och bli starka inom flera sektorer, som just till exempel vård, och dra nytta av vår svenska erfarenhet inom området, säger Michael Woodford.

Precis som Stefan Sjöberg och Irfan Alam, menar Michael Woodford och Linda Thiel att det svenska kunnandet inom hållbarhet, såväl socialt som miljömässigt, sticker ut i London.

– Hållbarhet och cirkulär ekonomi finns med dagligen i Sverige. Det genomsyrar hela samhället,  även kunders insikter och i arkitektprofessionen. När vi på White kombinerar detta med den kännedom vi har om hur branschen fungerar här, regleringar och lagar i Storbritannien, blir vi en mycket attraktiv partner, säger Michael Woodford.

Linda Thiel håller med.

– Vi har visat att det går att lyckas bli lönsamma i UK och inte bara finnas till för erfarenhetsutbyte och ge input tillbaka till Sverige. Att vi lyckats etablera oss i London har gett White självförtroende att starta upp fler kontor internationellt.

 

Exempel på Londonkontorens aktuella projekt:

Kjellander Sjöberg:

  • Brent Cross Town, Brent, London. I samarbete med Glenn Howells Architects London; bostäder och offentliga platser som parker, gator med mera.
  • Meridian Water, Enfield, London. Ansvarig byrå  (“lead masterplan)” för stadsplanering och utveckling av området. Sammantaget en satsning på runt 74 miljarder kronor under 25 år för att förnya och skapa ett område med 10 000 bostäder, varav 4 000 så kallade “affordable” och nya arbetsplatser för lokalt boende.

White:

  • Gascoigne Estate, Barking, London. Ett av flera stora bostadsprojekt White har i östra London, här med uppdrag att vitalisera och förnya stadsdelen till att bli en socialt integrerad miljö med bostäder, kommunal service, kultur och grönområden. Cirka 1 000 lägenheter, de första 250 med inflyttning i april 2022.
  • Nytt barnsjukhus i Cambridge. Del av ett internationellt designteam som ska utforma sjukhuset där forskning ska förenas med klinisk expertis inom både fysisk och psykisk hälsa. Det är Whites andra stora sjukhusprojekt i Storbritannien.

Mer att läsa