Nytt nätverk vill ställa krav på hållbara interiörer
Möbel- och inredningsbranschen behöver ett eget certifieringssystem för hållbarhet och återanvändning. Det menar aktörerna bakom det nystartade nätverket 100-gruppen som nu inleder arbetet med att ta fram kravkriterierna.
Bakom nätverket, som lanserades igår, står ett tjugotal aktörer i inredningsbranschen, både tillverkare, leverantörer och arkitektföretag som White, Semrén & Månsson, Tema och Link arkitektur.
– Idag saknas det ett system för hanteringen av hållbarhetsaspekter i inredningsprojekt vilket är problematiskt för alla aktörer, säger Link arkitekturs hållbarhetschef Ivana Kildsgaard är som är ordförande för nätverket.
Hon poängterar att inredningsbranschen ligger steget efter byggsektorn, som redan har ett flertal klassificeringar för miljöbedömning. I dagsläget finns visserligen några olika certifieringar för möbler, men inget system som gäller inredningar som helhet.
Att så många möbler och produkter slängs idag är slöseri med resurser. Vi kan inte fortsätta så.
– Vi kommer samla det bästa från byggbranschens miljöbedömningssystem och utnyttja den kunskap och kompetens som redan finns hos aktörer som Möbelfakta och Svanen. Målet är att få fram ett heltäckande system, säger Ivana Kildsgaard.
Förutom arbetet med kravkriterier och varudeklaration kommer 100-gruppen jobba för att fler företag utvecklar cirkulära affärsmodeller. Det innebär i korthet att ta tillvara på egna produkter och möbler men också se till att de nya som tillverkas kan användas igen.
– Att så många möbler och produkter slängs idag är slöseri med resurser. Vi kan inte fortsätta så, säger Ivana Kildsgaard.
Idén att starta ett nätverk väcktes förra hösten på ett seminarium om framtidens möbel- och materialval där hundra personer gick samman. Det gav namnet 100-gruppen som också stämmer med nätverkets mål om ”hundra procent cirkulära och hållbara interiörer”.
– Alla som är genuint intresserade av frågan är välkomna som medlemmar, säger Ivana Kildsgaard.