Gå till innehållet

Nytt investeringsstöd ska ge fler billiga hyresrätter

Regeringen inför ett investeringsstöd på 11,3 miljarder för byggandet av hyresrätter och studentbostäder.
– Det är mycket pengar som kommer spela roll, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

 

 

Regeringen tog idag beslut om ett investeringsstöd i två delar. Dels delas det ut ett tillfälligt stöd retroaktivt till kvalificerade projekt som påbörjats efter mars 2015, då regeringen utlovade stödet. Den andra delen träder i kraft 1 januari 2017 och är ett långsiktigt stöd som sträcker sig till 2019.

Stödet riktas till nya hyresbostäder och till nya bostäder för studerande. Det kommer kunna lämnas till bostäder i såväl flerbostadshus som i småhus så länge upplåtelseformen är hyresrätt.

– Vi har brottats under en lång tid om regler för statligt stöd. Men nu har vi hittat en metod som vi tror kan bidra till bostadsbyggandet på ett bra sätt, säger Peter Eriksson.

De bostäder och byggnader som skapas med investeringsstödet ska vara mer energieffektiva än vad som gäller för övrig nyproduktion enligt Boverkets byggregler. Hyresrätterna ska förmedlas på ett transparent sätt och värdarna ska inte kunna ställa orimliga inkomstkrav. Det kommer också finnas ett tak för hyresnivåerna.

– Villkoret är att bostadsföretagen kan visa att de klarar av att ha en hyresnivå som är rimlig. Man måste kunna garantera att det inte blir höginkomsttagarna som får de här lägenheterna, men det ska samtidigt vara olika grupper av människor, inte bara fattiga, säger Peter Eriksson.

Mer att läsa