Gå till innehållet

Nytt alternativ för miljövänligt virke

I dagsläget finns det ingen meningsfull miljömärkning för virke. Det menar gänget bakom Plockhugget som nu lanserar ett eget alternativ.

– För min del började det med att jag letade efter miljövänligt virke till de möbler jag ritar. Då insåg jag att det inte finns någon märkning av svenskt virke där kraven är tillräckligt höga, säger Ingemar Holmlid, landskapsarkitekt och en av initiativtagarna till Plockhugget.

Under hösten har gruppen debatterat frågan i bland annat Arkitekten. Framför allt vänder de sig mot det industriella skogsbruket med kalhyggen som de menar förstör landskapet såväl biologiskt som upplevelsemässigt. Ur det engagemanget växte en önskan att göra något konkret – en marknadsplats för både köpare och säljare av ekologiskt virke. I dagsläget finns en handfull intresserade skogsägare men det är inte helt lätt att hitta fler.

– Många vågar inte tro att det finns andra sätt att bedriva skogsbruk, det är svårare att ställa om mentalt än att ställa om skogen. Det handlar egentligen om att göra mindre, ta ner träd selektivt och låta skogen sköta sig själv lite mer.

Plockhugget håller fortfarande på att utforma vilka krav som ska gälla men har redan börjat matcha olika projekt med småskaliga producenter. Och de är väldigt intresserade av att fler som vill använda plockhugget virke till delar eller hela projekt hör av sig.

Hur tycker du att arkitekter ska förhålla sig till de märkningar som finns idag?

– Jag tror att många slentrianmässigt föreskriver FSC-märkt virke och tror att det är bra nog. Märkningen har blivit kontraproduktiv, den skapar gott samvete utan att göra gott. Jag skulle önska att arkitekter la mer tid och energi på att ta reda på hur tillverkningen går till.

 

Mer att läsa