Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Nystartat företag: ”Vi vill vara av bra virke”

Det har gått i raketfart för de nyexade arkitekterna Tommy Vince och Minna Portinson i Östersund. Allt började med en blomlåda.

I vintras verkade planen att flytta till Östersund och söka jobb på ett lokalt arkitektföretag bra. Sen kom coronapandemin.

–Vi var nyutexaminerade med ett ettårigt barn och utan a-kassa så vår enda möjlighet var att starta eget företag, säger Minna Portinson.

Och karriären fick en rivstart när Tommy Vince nappade på en annons på nätet om en blomlåda. Säljaren förstod att han var arkitekt och gav honom genast i uppdrag att rita en fjällstuga. Sen har det rullat på. Nu lämnar de snart in bygglov för en 200 kvadratmeter stor sommarstuga, de ritar ombyggnader av lägenheter, bygglov och har flera uppdrag på gång. Vardagen löser de med att dela föräldraledighet och jobb varannan dag.

– Vi har i bland svårt att få tiden att räcka till. Nu behöver vi balansera uppdragen så att vi hinner med men också kan vara proaktiva, säger Tommy Vince.

De hyr arbetsplatser på ett co-officeföretag i Östersund vilket ger dem bra kontakter. Och uppdragen rullar in. Det svåraste har varit att skriva avtal och skaffa rätt försäkringar. Men också att de fortfarande är föräldralediga och arbetar varannan dag. Längre fram vill de gärna vara fler i företaget och de ska ombilda det enskilda företaget till aktiebolag i december.

De kombinerar nu sina inriktningar från utbildningen på Umeå arkitekthögskola. Minna Portinson gjorde ett masterarbete om arkitektur som kan stimulera sinnena och påverka välmående, Tommy Vince om hållbarhet och trä.

– Vi vill rita en arkitektur som är anpassad till det nordiska kalla klimatet och som är bra för hälsan, säger Tommy Vince.

Företaget har de döpt till Kärnvirke arkitektur, ett namn som berättar att de vill arbeta med hållbar arkitektur och naturliga material, en arkitektur som är sund för både människa och natur. Deras tankar kan ta sig uttryck i ovanligt stora takutsprång för att klara av snö och is, trästomme och fasad av underhållsfritt trä. Men företagsnamnet berättar också om dem själva.

– Vi vill vara starka och motståndskraftiga i arkitekturdebatten, liksom kärnvirket är det i vårt klimat. Vi vill vara av bra virke, säger Minna Portinson.

Mer att läsa