Gå till innehållet

Nyréns ritar om Avenyn i Göteborg

Nyréns arkitektkontor vann den inbjudna tävlingen om utvecklingen av stadsmiljön på Avenyn och Götaplatsen i Göteborg.

Vinnarförslaget skapar ”förutsättningar för en Aveny för göteborgarna, där det finns något för alla”, skriver juryn i sin motivering.

”Den stora idén handlar om Avenyns skönhet och lockelse.”

Så beskriver arkitekterna på Nyréns sitt förslag. Ansvariga är landskapsarkitekterna Bengt Isling och Emelie Brunge.

– Det är stort för oss att få arbeta med Avenyn, Sveriges mest kända gata. Vi vill återupprätta göteborgarnas gröna paradgata till en levande och attraktiv plats för alla, säger Emelie Brunge i ett pressmeddelande.

Arkitekternas analys är att Avenyn sedan sina glansdagar sakta förlorat kvaliteter. En del av det handlar om grönskan. 1972 togs till exempel de gröna förgårdarna bort och blev hårdgjord allmän plats. 

I vinnarförslaget ingår bland annat att träden byts ut och får nytt läge en aning längre ifrån kantstenen med plats för trädgaller. Träden ska också få bättre förutsättningar att växa genom ”tidsenlig skelettjordsuppbyggnad”. Och ”som en blinkning till den rika växtlighet som fanns på förgårdsmarken” planteras grupper av mindre träd i kanten av gångbanan och på förgården. 

Visionsbild från tävlingsförslaget AveNy av Nyréns arkitektkontor.

Det vinnande förslaget ska nu utvecklas vidare i vad Göteborgs stad kallar för ”ett brett samarbete med det vinnande teamet”. Detta arbete beräknas pågå under hela 2023. Planerad byggstart för den första etappen av den nya Avenyn är år 2024.

Om tävlingen om Avenyn

Tävlingen arrangerades av Göteborgs stad genom stadsbyggnadskontoret och fastighetsägarna på Kungsportsavenyn och i samarbete med Sveriges Arkitekter.  

Tävlingsuppgiften var gestaltning av Avenyn och Götaplatsen.

Inbjudna team var, förutom vinnande Nyréns arkitektkontor, svenska White arkitekter samt danska Bogl Aps och Bjarke Ingels Group, BIG. Alla fyra tävlingsförslag finns att se på Sveriges Arkitekters webb.

Mer att läsa