Gå till innehållet

Nya svenska stolar ska ersätta de gamla i FN:s högkvarter

I höst ska stolarna i Sven Markelius inredning till ECOSOC-salen i FN-högkvarteret bytas ut. De ersätts av stolar formgivna av inredningsarkitekten och möbelformgivaren Åke Axelsson.

De nya stolarna avtäcktes idag, onsdagen den 8 februari, i Svensk Forms monter på Stockholm furniture fair i närvaro av Åke Axelsson och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsell.

När FN-högkvarteret i New York uppfördes i början av 1950-talet, föreslog organisationens förste generalsekreterare Tryggve Lie att arkitekter från skandinaviska länder skulle gestalta tre rådssalar i byggnaden. Sven Markelius blev ansvarig för ECOSOC-salen, Economic social council chamber, och valde bland annat stolar formgivna av möbelarkitekt Elias Svedberg, tillverkade på NK:s verkstäder i Nyköping. I inredningen, som var en gåva från svenska staten, ingick även ett draperi formgivet av Marianne Richter och en daggardin formgiven av Astrid Sampe.

Idag är stolarna i mycket dåligt skick, både på grund av slitage och bristande underhåll genom åren. Riksantikvarieämbetet har haft i uppdrag från regeringen att ta fram en åtgärdsplan. En konservator utsänd av myndigheten undersökte stolarna på plats och slutsatsen blev att de inte gick att restaurera och att de måste bytas ut.

Då bildades en arbetsgrupp på UD med syfte att köpa in nya stolar. Inför upphandlingen tillsattes också en referensgrupp med representanter från Riksantikvarieämbetet, Statens konstråd, Svenska Institutet, Svensk Form, Arkdes samt en inredningsarkitekt. Utifrån rummets gestaltning, kulturhistoriska värden och ECOSOC-salens funktion som ett av FN-högkvarterets mest använda mötesrum, fastställdes kriterier som den nya stolen skulle uppfylla.

Det var viktigt att se till Sven Markelius intentioner.

Lotta Cronsjö Gest, inredningsarkitekt på Regeringskansliet

– Det var viktigt att se till Sven Markelius intentioner. En av dem var att interiören skulle vara ganska monokrom för att framhäva människorna i salen. Den ursprungliga stolen hade en brun galonklädsel som vid någon tidpunkt byttes ut till en ljusare klädsel i konstläder. Formen var generös, omfamnande och vänlig och det var ord som vi hade med oss på vägen. Den nya stolen skulle vara klädd, ha detaljer i trä och inte vara för tung att hantera, berättar Lotta Cronsjö Gest, inredningsarkitekt på Regeringskansliet och UD.

Referensgruppen tog ställning till en handfull förslag från olika tillverkare och valet föll slutligen på en stol från Gärsnäs. För formgivningen står inredningsarkitekten och möbelformgivaren Åke Axelsson som skapat ett stort antal stolar för bland annat Riksdagen, Regeringskansliet, Kungliga slottet och många ambassader.

Gärsnäs stol för EcoSoc-salen bygger på modellen Zen av Åke Axelsson och har modifierats för ändamålet, bland annat med tjockare stoppning och skinnskodda armstöd.

– Det är en stol med en organisk form och vackra proportioner som fungerar bra i gestaltningen av rummet. Den har skinnskodda armstöd som är bekväma och gör den lätt att hantera och klädsel i tyget Molly, designat av Åsa Pärson för Kvadrat, berättar Dag Klockby som ansvarar för projektet på Gärsnäs.

Stolarna produceras just nu och beräknas kunna levereras i höst i samband med att Sverige tar plats i EcoSoc för de kommande tre åren.

Mer att läsa