Gå till innehållet

Ny mässa samlar nordiska arkitekter

Nordens ledande arkitekter och internationella stjärnor lockar 600 konferensdeltagare till Nordic Architecture Fair i Göteborg.
– Jag hoppas att den mest frekventa frågan som ställs blir ”Hur gör ni?”, säger Mark Isitt, initiativtagare till mässan som pågår 7 och 8 november.

Tanken är att Nordic Architecture Fair ska bli den arena för nordisk arkitektur som länge saknats.

– Det finns massor av mötesplatser för bygg- och fastighetsbranschen, men inte en enda nordisk arkitekturmässa. På det området är arkitekterna förbisedda, säger Mark Isitt, creative director för evenemanget som arrangeras i samarbete med Svenska mässan.

Att Göteborg ligger mitt i Norden är inte enda anledningen till lokaliseringen. De närmsta tjugo åren ska staden spendera mångmiljardbelopp på infrastruktur och byggnader, det mesta i stadskärnan.

– De absolut bästa nordiska arkitekterna kommer hit, nästan alla de stora kontoren finns representerade. Det är bara för Göteborgs politiker att knacka dem på ryggen och ta reda på vad de kan erbjuda, säger Mark Isitt.

Nordic Architecture Fair består av två delar. På det stora mässgolvet finns montrarna med utställande företag och en öppen scen. Längst bort pågår konferensen med 44 programpunkter och 84 talare på tre parallella scener. Bland andra medverkar Helle Juul från Juul Frost arkitekter, Kjetil Thorsen från Snøhetta, och Pekka Mäki från Sigge Architects. Utöver den långa raden av nordiska talare är nio utomnordiska inbjudna.

– Tanken är att de ska bidra med ett internationellt perspektiv på det nordiska. Och jag tror att Helle Juul tycker det är roligt att sitta och prata arkitektur med Sou Fujimoto, säger Mark Isitt.

Som förväntat innehåller programpunkterna ett hållbarhetsspår, men Mark Isitt tycker frågan om kvalitet är mycket mer intressant.

– Den ekologiska hållbarheten är en självklarhet – det är arkitekturen som konstant sätts på undantag. I dessa tider av bostadsbrist pratas det mer om kvantitet än kvalitet. Jag vill att fler får upp ögonen för vilken fantastisk kraft arkitektur kan vara i samhället.

Utmärkelsen Nordic Architecture Fair Award är ett sätt att lyfta fram kvalitetsaspekten. När tävlingen efterlyste projekt som genomförts de senaste två åren kom 134 bidrag in. Efter en urvalsprocess återstod åtta. Under konferensens första dag presenterade arkitektkontoren verken inför jury och publik.

– Det är en utomnordisk jury – Oana Bogdan, Julien De Smedt och Charles Renfro – som utser vinnaren. Ett tufft jobb, säger Mark Isitt.

­Nina Borgström på White arkitekter är en av konferensdeltagarna. Hon ser ett värde i att arkitekter möts och stöttar varandra, och är också positiv till mässans fokus på det nordiska.

– Värdegrunderna är lika, men det finns också olikheter. Vi inom Norden har mycket att lära av varandra, säger hon.

Däremot tycker hon att en mässa och konferens som främst samlar arkitekter är ett alltför snävt angreppssätt.

– Det får inte bli en klubb för inbördes beundran, jag skulle önska en mer tvärvetenskaplig approach. Jag tror också att själva formatet är förlegat. Idag är arkitekter extremt transparanta via sociala medier, jag vet vad Wingårdhs gör innan de publicerar på webben. Det vi behöver är att träffas, lösa problem och göra saker tillsammans, säger Nina Borgström.

Först efter en utvärdering av årets Nordic Architecture Fair fattas beslut om en eventuell fortsättning.

– Målsättningen är att Nordic Architecture Fair återkommer 2019 och 2021. Jag ser framför mig hur arkitekter från hela Norden åker till Göteborg, sänker axlarna och lär av varandra, säger Mark Isitt.

 

Mer att läsa