Gå till innehållet

Ny chefredaktör för Arkitekten

Annika Jensfelt är ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Arkitekten sedan den 1 september.
– Jag är stolt över att arbeta på ett fack- och branschförbund som vill värna om sin medlemstidning genom att säkerställa journalistisk frihet och oberoende, säger hon.

Annika Jensfelt har lång erfarenhet som journalist och redaktör med arkitektbranschen som bevakningsområde. I grunden är hon arkitekt med examen från Arkitekturskolan vid KTH i Stockholm. Hon är också journalistutbildad med examen från JMK vid Stockholms universitet.

– Jag vill bidra till att medlemmarna får ta del av de skarpaste nyheterna om arbetslivet, branschen, politiken och arkitekturen på bästa sätt. Nu påbörjar vi ett arbete där vi vässar tidningens innehåll, form och utgivning samtidigt som vi ser över våra digitala publiceringar. Jag vill verkligen uppmana läsarna att tipsa oss på redaktionen om viktiga frågor och företeelser att bevaka och granska och att delta i debatten, säger Annika Jensfelt.

Sveriges Arkitekters styrelse har nyligen beslutat om en ny uppdragsbeskrivning för medlemstidningen. Där framgår att tidningen “ska vara en oumbärlig del av arkitektens vardag” och där anges också att tidningen har publicistisk självständighet och att chefredaktören är ansvarig utgivare, det vill säga att chefredaktören är exklusivt ansvarig för innehållet i tidningen.

Arkitektens tidigare chefredaktör Maria Blom har fått en ny roll inom förbundet, som mediechef med ett övergripande ansvar för Sveriges Arkitekters publikationer.

 

Ur Sveriges Arkitekters uppdragsbeskrivning för Arkitekten:

Tidningen Arkitekten ska:

  • Genom sin journalistiska bevakning av branschen och politiken rusta Sveriges Arkitekters medlemmar på bästa sätt i sin yrkesutövning.
  • Bevaka och belysa frågor som rör de olika professionernas yrkesutövning.
  • Bevaka hela arkitektfältet: byggnad, interiör, planering och landskap.
  • Granska och bevaka fackliga förutsättningar och villkor för yrkesutövningen.
  • Ge utrymme för medlemsdebatt.
  • Bevaka frågor som står högt på förbundets agenda och som återfinns i förbundets verksamhetsplan som beslutas av stämman.
  • Belysa förbundets verksamhet och dess olika delar, styrelsens arbete och demokratiorganisationen.
  • Innehålla information och ställningstaganden från förbundet.

Mer att läsa