Gå till innehållet

Nu söker Arkdes ny chef

Statens inte längre nedläggningshotade centrum för arkitektur och design, Arkdes, ska nu få en efterträdare till den tillförordnade chefen Kerstin Brunnberg.

Kerstin Brunnbergs förordnande går ut den 30 juni. Hennes efterträdare förväntas enligt regeringens annons vara en person med ”relevant akademisk examen” och någon med ”erfarenhet från arkitektur- eller gestaltningsområdet”. Det stämmer väl överens med vad Kerstin Brunnberg själv tror krävs av sin efterträdare.

– Jag tycker att man måste vara djupt kunnig inom området, det kan jag säga som själv inte är det, säger hon.

I annonsen för en ny överintendent och chef formuleras Arkdes uppdrag med ord som ”angelägenhet för alla människor i samhället”, ”nationell mötesplats för aktörer inom sitt område” och det står att Arkdes har en ”betydande roll som museum med samlingar av material kring ämnet arkitektur”.

Det var i slutet av april som kulturminister Alice Bah Kuhnke meddelade beslutet att Arkdes inte ska ombildas till en ny myndighet, så som föreslagits i utredningen Gestaltad livsmiljö. Istället ska Arkdes med sina samlingar bli kvar som arkitekturmuseum och fortsätta att driva samverkande och debatterande verksamhet.

– Arkdes ska vara den nationella kulturarvsinstitution som den svenska arkitekturen förtjänar. Under Kerstin Brunnbergs ledning har Arkdes fyllts med ny kraft och jag ser en stor potential i att fortsätta utveckla verksamheten, sa Alice Bah Kuhnke då.

Hos Arkdes cirka 50 medarbetare mottogs beskedet med stor glädje.

– Arkdes medarbetare har arbetat under djupt osäkra förhållanden men ändå jobbat på bra. Men jag vill betona att beskedet framförallt är glädjande för Sverige och för alla intresserade besökare. Arkdes har ett viktigt innehåll, säger Kerstin Brunnberg.

Ansökningstiden för den nya chefen går ut den 3 juni.

Mer att läsa