Gå till innehållet

Nu ska Arkitektbolaget bygga i egen regi

Arkitektbolaget i Växjö startar ett dotterbolag för att bygga i egen regi. Bakom beslutet finns en önskan om att få leda projekten hela vägen och kunna säkerställa att de arkitektoniska ambitionerna inte prioriteras bort. Det första projektet är redan på gång.

– Det finns egentligen två drivkrafter. Dels vill vi ta besluten och göra prioriteringarna själva, dels är det en utbildning för oss och en chans att få en bättre insikt i både byggprocessen och i våra kunders situation, säger Eva Haraldsson, vd på Arkitektbolaget.

Den nya verksamheten ligger i dotterbolaget Arketyphus som Arkitektbolaget startar tillsammans med Gransholms bruks fastigheter. Målet är att bygga hållbara lågenergihus i trä med låga livscykelkostnader som dessutom är enkla att sköta och trevliga att bo i.

Eva Haraldsson, vd på Arkitektbolaget.

Eva Haraldsson, vd på Arkitektbolaget.

Samarbetet började i och med att de vann en markanvisningstävling i Växjö för ungefär ett år sedan. Där kommer också de stadsradhus i trä som blir Arketyphus första projekt att stå. Och arbetet pågår för fullt.

– Det är en ny situation men vi får arbeta med de bitar som vi drömt om. Till exempel har vi tagit på oss projekteringsledningen, det är vi som har hela ansvaret nu, säger Eva Haraldsson.

Ett tydligt tecken på att det är arkitekterna som bestämmer är att bostäderna kommer att säljas med ett slipat betonggolv och väggar i massivträ – de kunder som vill ha vita gipsväggar får istället köpa det som ett tillägg. Det är ännu en fördel med att bygga själv.

– Mäklaren som vi har anlitat trycker på det vi tycker är det viktiga, de har aldrig gjort på det här sättet förut men de tror på konceptet, säger Eva Haraldsson.

Hur framtiden ser ut är inte helt klart men drömmen är att det första projektet kan ge tillräckligt med vinst för att skapa en grundplåt för nästa projekt. Och det finns redan andra som är intresserade av samma koncept.

– Vi har en grundtanke som skulle gå att använda på fler platser, säger Eva Haraldsson.

Mer att läsa