Nyheter

Nu startar tävlingen om en svensk paviljong i Dubai

16 augusti 2018

Fyra team har valts ut att tävla i projekttävlingen om den svenska paviljongen på världsutställningen Expo 2020 i Dubai. Innovationer och hållbar utveckling är viktiga ledord i bedömningen.

Annons
Foto Expo 2020

Sverige deltar med en paviljong på världsutställningen i Dubai år 2020. Nu pågår en projekttävling om att utforma byggnad och utställning.

Tidigare i veckan hölls startmötet för en projekttävling om att rita svenska paviljongen på världsutställningen Expo 2020 i Dubai. Fyra team har bjudits in att tävla om att rita paviljongen på cirka 3000 kvadratmeter med utställningar och konferensdel.

– Vi vill att paviljongen ska utformas på ett typiskt svenskt sätt, att den ska uppföras i trä och vara återuppbyggnadsbar, säger Anders Lönnberg som är generalsekreterare för kommittén för det svenska deltagandet.

Anders Lönnberg Foto: Riksdagen

Annons

Tävlingsjuryn bedömer också hur förslagen kommunicerar bilden av Sverige som kunskapsnation och turistmål och det svenska näringslivets konkurrenskraft och kreativitet. Utrikesdepartementet har formulerat att varumärket Sverige ska uppfattas som progressivt.

Svenska kommittén för Expo 2020 vill lyfta fram fyra marknader i utställningen; ny teknologi inom hälsa och sjukvård, smarta städer, framtida transporter och biocirkulär ekonomi.

– Det viktigaste skälet till att delta är att stärka bilden av Sverige som ett innovativt land som utvecklar lösningar tillsammans med andra, säger Anders Lönnberg.

Dubai är inte okontroversiellt att ha handel med. Kvinnors rättigheter, förhållanden för migrantarbetare och krigsmaterialexport är frågor som har diskuterats i riksdagen.

– Vi följer vad regeringen har sagt i frågan. Vi kollar de regler som Dubai har satt för exempelvis arbetsmiljö och löner och vi tycker att det här är i ordning. Sveriges grundinställning är att det alltid är bra att ha relationer för att ha möjlighet att påverka, säger Anders Lönnberg.

Kostnaderna för den svenska paviljongen ska delas på hälften mellan staten och näringslivet. Därför söker nu kommittén finansiering och diskuterar bland annat med svensk träindustri.

Annons

– Vi är beroende av att vi får finansiering men hoppas att vi får råd med att kunna ha arkitektur i absolut toppklass och att bygga så stort som vi vill.

Sveriges deltagande i Expo 2020 i Dubai

Kommittén för Sveriges deltagande i Expo 2020 i Dubai bjöd under våren in arkitekt- och designteam till en prekvalificering till en projekttävling om att utforma den svenska paviljongen. Sista dag för inlämning av intresseanmälan var den 4 juni och den 7 juli fick fyra team meddelande om att de bjuds in att tävla att lämna sina tävlingsförslag till den 31 oktober. Utvärdering och beslut om tilldelning av uppdrag ska ske i december. Tävlingen arrangeras i enlighet med LOU, lagen om offentlig upphandling och i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Den svenska paviljongen är en gemensam satsning mellan staten och näringslivet. Svenska Utrikesdepartementet, Svenska institutet, Tillväxtverket och Vinnova samt de statligt stödda aktörerna Business Sweden och Visit Sweden är delaktiga i arbetet. Anders Lönnberg är generalkommissarie.

Nina Gunne

Gå till nästa artikel