Gå till innehållet

Nu börjar tävling om Strängnäs domkyrka

Idag går startskottet för Strängnäs församlings öppna tvåstegstävling för att bygga om området kring domkyrkoberget och modernisera kyrkans arkitektur.

Genom att fråga besökare i kyrkan om vilka platser de tycker är viktiga har församlingen fått viktig information inför ombyggnationen.

– Vi har fått se vilka platser som är intressanta, men också vilka platser som inte är meningsbärande. Vi tror att det finns delar av kyrkan som kan användas på andra sätt än i dag, förklarar domprost Christofer Lundgren.

Att en domkyrka i Sverige byggs om hör inte till vanligheterna. Och projektet i Strängnäs är speciellt på flera sätt.

– Det är ett unikt projekt tack vare miljön, som är mycket värdefull rent kulturhistoriskt. Omgivningen gör också området speciellt; på domkyrkoberget finns både en del av det kungliga biblioteket och en gymnasieskola, berättar Christofer Lundgren.

Tävlingen genomförs i två steg och är öppen för alla arkitekter. Startdatum är idag 18 september och förslag kan lämnas fram till den 27 november. Prispengar och belöningar på totalt två miljoner kronor kommer att delas ut.

– Vi har i förberedelserna inte velat fastna i diskussioner om konkreta lösningar och gestaltning, i stället ger vi en behovsbeskrivning och är nu nyfikna på vilka förslag som kommer från de deltagande arkitekterna. Vi hoppas på kreativa förslag som samspelar med det som redan finns i miljön, säger Christofer Lundgren.

Mer att läsa