Gå till innehållet

Norge får ny utbildning i landskapsarkitektur

Norge som hittills bara haft en utbildning för landskapsarkitekter får nu två. Det är Arkitektur- och designhögskolan i Oslo som startar utbildningen i samarbete med universitetet i Tromsö.

– Detta är historiskt. Det fantastiska är att politikerna har identifierat landskapsarkitektur som ett viktigt område att satsa på. Det ska hela branschen vara stolt över, säger Marianne Skjulhaug, institutionsledare vid Arkitektur- och designhögskolan, till tidningen Arkitektnytt.

Tanken är att studenterna vid det nya landskapsarkitektprogrammet ska börja sin utbildning i Oslo och slutföra den i Tromsö. Utbildningen är planerad att starta år 2018 med 20 studenter och blir en konkurrent till den befintliga landskapsarkitektutbildningen som finns vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, NMBU, i Ås ett par mil söder om Oslo.

Professor Annegreth Dietze-Schirdewahn är professor vid NMBU. Hon välkomnar konkurrensen.

– Det är bra att det blir fler på marknaden. Nu får vi bli tydligare i vår profil. Det är bra för landskapsarkitekturen i Norge att det kommer in någon från lite annan vinkel, säger hon till Arkitektnytt.

Mer att läsa