Gå till innehållet

”Som inredningsarkitekter kan vi ta socialt ansvar”

Else Abrahamsen för samman arkitekter och nyanlända flyktingar i sitt examensprojekt från Konstfack. Målet är att skapa värdigare förhållanden på asylmottagningar.

”Bokvalitet på norske asylmottak” – forskningsrapporten med det krassa namnet kom i maj 2015. Else Abrahamsen, norskättad student på Konstfacks utbildning för inredningsarkitekter, reagerade starkt:
– Rapporten visade att flyktingar bor under omständigheter som vi aldrig skulle acceptera för andra socialt utsatta grupper – och att vårt samhälle tycker det är helt ok. Det vill jag förändra!

Else började fundera: Hur kan en inredningsarkitekt arbeta med aktuella samhällsfrågor? Resultatet blev organisationen Maker´s hub, som också kommer att vara en del i hennes examensarbete.
– Flyktingarnas boendemiljöer blir en symbol för exkludering, att de inte känner sig som en del av samhället. Och det handlar om rumslighet och arkitektur, rummen som de bor i!

Maker´s hub grundades så sent som i december 2015. I dag deltar ett tiotal personer, två inredningsarkitekter, två husarkitekter samt en grafisk formgivare, en musikterapeut, en konstnär samt bland annat snickare och socionomer. Verksamheten går ut på att pröva hur arkitekternas verktygslåda kan användas för att göra livet lättare på mottagningarna.
– Det första vi gjorde var en workshop där inredningsarkitekter samarbetade med boende på en flyktingförläggning i Oslo, säger Else.
– Omkring femtio personer deltog och de talade flera olika språk, det var lite kaotiskt!

Deltagarna tittade på kort med olika bilder och valde på det sättet ut miljöer som de gillade och ogillade. I en annan workshop fick både boende och anställda analysera hur rummen på mottagningen fungerade. Och alldeles nyligen byggde Else ett mobilt kök tillsammans med en grupp från mottagningen. ”Folkköket”, som det kallas, invigdes med en tur till DogA, Norges motsvarighet till Arkdes. Där lagade en av de boende mat till trehundra personer.
– Och snart tar vi köket till en stadsfest i Oslo där vi ska laga mat till 500 personer!

Vad har du dragit för erfarenheter av projektet?
– Att inredningsarkitekter kan bidra till samhället, vi kan ta socialt ansvar!

 

Vill skapa bättre miljöer

Namn: Else Abrahamsen

Gör: Studerar till inredningsarkitekt på Konstfack i Stockholm

Aktuell: Med examensprojektet Maker´s hub som skapar värdigare miljöer på flyktingmottagningar i samarbete med de boende. Läs mer på projektets webbplats: www.makershuboslo.com.

Mer att läsa