Gå till innehållet

Moskéarkitekt fick rådet att dölja sitt namn

När bygglovsansökan för en moské i Halmstadsförorten Fyllinge kom in till kommunen fanns arkitektens namn inte med på ritningarna.
– Jag rekommenderade honom att vara anonym eftersom det finns en hotbild, säger Bengt Pettersson, kontrollansvarig för bygget.

Debatten kring en eventuell framtida moské har varit hård på sociala medier. Facebooksidan ”Nej till moské på Fyllinge” har över 1 000 följare och delar regelbundet islamfientliga länkar från så kallade alternativmedier. Det, i kombination med ”vad som händer i landet” låg bakom Bengt Petterssons rekommendation om anonymitet.

– Det var inte länge sedan en moské i Örebro brändes ner. Jag vet inte hur hotbilden ser ut mot just den här moskén, utan det är min tolkning av hela samhällsklimatet, förklarar Bengt Persson. Hans eget namn måste vara offentligt eftersom han är kontrollansvarig.

Risken för attacker och attentat har tagits i beaktning vid ritningen av moskén.

– Den byggs på ett sätt som ger ett visst skydd, till exempel med säkerhetsglas i fönstren och gångar som gör att fordon inte kan köra ända fram till moskén, säger Bengt Persson.

Vilka  reaktioner har du själv fått för att vara inblandad i moskébygget?

– Inga alls. För mig är det här inte konstigare än något annat bygge.

Bygget har inte påbörjats än på grund av att ett bygglovsbeslut inte tagits av kommunen. Enligt Hallandsposten har sex personer överklagat kommunens markavtal och krävt att få veta hur bygget ska finansieras. En av dem, en SD-politiker, har dessutom lämnat in ett upprop med 700 namnunderskrifter. Det finns dock inget krav på att finansiärer bakom religiösa byggnader i Sverige ska redovisas.

Mer att läsa