Gå till innehållet

Miljöpartiet får fortsatt ansvar för bostäder och stadsutveckling

Före detta språkröret Peter Eriksson (MP) blir ny bostads- och digitaliseringsminister och Malmöpolitikern Karolina Skog (MP) blir miljöminister med ansvar för hållbara städer i Stefan Löfvens nya regering.

Det blev inte, så som många spekulerat, en socialdemokratisk bostadsminister när statsminister Stefan Löfven presenterade sin regeringsombildning på onsdagen. Miljöpartiets före detta språkrör och EU-parlamentarikern Peter Eriksson tar över bostads- och it-frågorna efter avgångna Mehmet Kaplan som också titulerades stadsutvecklingsminister. Det ansvaret faller över på den nya miljöministern Karolina Skog, som kommer från att vara kommunalråd med ansvar för stadsplanering och service i Malmö.

Nya bostadsministern Peter Erikssons uppdrag från statsministern är att ”bygga och bygga mycket” och han säger själv att viktigast nu är att komma fram till en uppgörelse med oppositionen när det gäller bostadspolitiken.

– Staten har en viktig roll som partner och stöd till kommunerna. Vi ska bygga bostäder som är vackra och där människor kan känna sig stolta, sa han vid onsdagens presskonferens.

Karolina Skog säger att hon ska se till att Sverige klarar sina 16 miljömål och att hon vill använda sina erfarenheter av hållbarhetsarbetet i Malmö för att skapa en nationell miljöstrategi som också ger fler jobb.

– Jag kommer till ett väl dukat bord, sa hon vid presskonferensen om förutsättningarna för sitt arbete.

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson känner väl Karolina Skog.

– Hon har varit delaktig i flera av våra evenemang och vi har en god kontakt. Kombinationen miljöminister och ansvar för hållbar stadsutveckling var en otippad men spännande kombination, säger han.

Han har även förhoppningar på nya bostadsministern, som blir den som bland annat kommer att handha frågorna som rör plan- och bygglagen, PBL.

– Peter Eriksson har en lång erfarenhet av att förhandla och det är en viktig egenskap för att regeringen ska komma till en överenskommelse när det gäller bostadsfinansieringen, säger Tobias Olsson.

Regeringens arkitekturpolitiska utredning, Gestaltad livsmiljö, som väntas bli en proposition i riksdagen nästa år, ligger kvar hos kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– Jag hoppas att det blir ett samarbete mellan henne och de nya ministrarna om arkitekturpolitiken, säger Tobias Olsson.

Mer att läsa