Gå till innehållet

Sienajuryn: “Mer lustfylld och bejakande landskapsarkitektur”

En strandskog norr om Stockholm, ett resecentrum och en park i Göteborg, och ett torg i Bollnäs. Det är årets nominerade till Sienapriset. Priset tilldelas en utemiljö och delas i år ut för trettionde gången. Den vinnande arkitekten får en studieresa till Siena i Italien, därav namnet på priset.

Juryn har besökt 22 projekt på plats, och nu bestämt sig för att nominera fyra. Åsa Drougge, juryordförande och till vardags landskapsarkitekt på Nivå landskapsarkitektur, berättar att det har varit en lång process.

– Vi har tagit del av material relaterade till projekten, och sedan fört långa och många diskussioner. Vi har försökt få upp olika aspekter av massor av projekt, vilket har varit en spännande och lustfylld process. In i det sista har vi hämtat in ny information för att komma fram till de fyra nominerade och vinnaren, säger hon.

Det är fyra väldigt olika projekt. Går det att jämföra ett resecentrum med en skog?

– Jag är glad över att det finns olika projekt med olika kvaliteter. Det går alldeles utmärkt att jämföra om man gör det utifrån ett antal aspekter som man bestämt på förhand. Vi har också hjälpts mycket av att studera hur projekten vuxit fram och vilka förutsättningar som fanns.

Ser du några tendenser bland de nominerade?

– Det finns en rolig variation, landskapsarkitektur i Sverige har länge varit likartad men den har börjat bli mer lekfull. Man har börjat gå utanför ramarna, till exempel för vad en park eller ett torg kan vara. Det har blivit en mer lustfyllt och bejakande landskapsarkitektur som möter människors behov. De nominerade visar vad landskapsarkitektur kan vara, och det är roligt att vara med och sprida den kunskapen.

Vinnaren av Sienapriset presenteras på arkitekturgalan den 28 november.

 

HÄR ÄR DE NOMINERADE:

Strandskogen Arninge Ullna, Täby, Stockholm

KontorTopia Landskapsarkitekter
Arkitekter/upphovsmän:  Martha Hedin, Håkan Johnsson och Allan Habekost-Jensen
Byggherre/beställare:
Täby kommun, Christina Reje Ramberg
Ur juryns motivering: ”Genom ett träffsäkert gestaltningsgrepp blir den svårnådda stranden tillgänglig för allmänheten. Alsumpskogens kvaliteter står i fokus och visar ett nytt förhållningssätt till vad en stadsdelspark kan vara! Gångbryggor av obehandlat trä zick-zackar sig fram i skogen, viker av och erbjuder utsiktsplatser över vattnet. Med poetisk känslighet och få element tar arkitekterna tillvara platsens möjligheter och skapar en rik upplevelse.”

 

Stenpirens resecentrum, Göteborg

Kontor: Sweco Architects
Arkitekter/upphovsmän: Henrik Fogelklou (ansvarig), Hanna Hjalmarsson, Hanna Gustafsson, Marcus Isaksson, Maria Modin, Urban Rickardsson, Malin Mirsch.
Byggherre/beställare: 
Göteborgs stad, Per Olsson och Linda Leman.
Ur juryns motivering: ”Här passerar 15 000 människor varje dygn med färja, buss, spårvagn, cykel eller till fots. En bred och lång stenmatta i svart och grå granit är ett samlande grepp som tar tag i staden och visuellt och fysiskt leder ner till färjeläget. Det generösa flytbryggssystemet i trä kan följa älvens rörelser men är tryggt förankrad i den solida stenkajen. Omsorg återfinns i minsta detalj, stenarnas riktning, kulörer, träets behandling, skruvarnas infästning – inget är lämnat åt slumpen.”

 

Brotorget, Bollnäs

KontorKaravan landskapsarkitekter, Marge arkitekter
Arkitekter/upphovsmän: Åsa Ehn Hillberg, Karin Danielsson, Kristina Ehrstedt, Henrik Thuring, Thomas Bernstrand, Pye Aurell Ehrström.
Byggherre/beställare:
Bollnäs kommun, Bashir Hajo.
Ur juryns motivering: ”Bollnäs har fått ett nytt torg som präglas av såväl dåtid som samtid. Beläggningens mönster är inspirerat av textilmönster från Bollnäs, scenen har ladans faluröda färg och formen inspirerad av Hälsinglands böljande berg, och är inramat av ljusa björkar. Torget är ett föredömligt exempel på när en mindre stad vågar ta ut svängarna och skapa en mötesplats som inte är som andra. ”

 

Flatås Park, Göteborg

Kontor02landskap arkitektkontor
Arkitekter/upphovsmän: Ulrika Gunnman, My Lekberg Hellström och Sabina Richter.
Byggherre/beställare: 
Göteborgs stad, Helena Bjarnegård och Oskar Hägg.
Ur juryns motivering: ”Den nya utformningen har utgått från existerande trädrader som tillsammans med långa parksoffor, integrerade i spaljéer och pergola, ramar in parken samt skapar stomme, rum och rytm. Gestaltningen präglas av tanken om samanvändning och multifunktion, och blev direkt en populär och välanvänd mötesplats i området.”

Mer att läsa