Gå till innehållet

Melleruds tidigare dömda stads­­­­arkitekt talar ut

15 år efter härvan om sjöbodarna i Sunnanå där stadsarkitekten och sju kommunpolitiker dömdes för tjänstefel, talar den tidigare stadsarkitekten i Mellerud ut i en intervju i lokaltidningen Ttela.

 – Det begicks många fel men det var jag och politikerna som fick ta smällen, säger den tidigare stadsarkitekten till Ttela.

Stadsarkitekten fick sparken i samband med det uppmärksammade fallet med sjöbodarna i Sunnanå hamn vid Vänern. Projektet har kallats Sveriges största svartbygge. Ledamöterna i byggnadsnämnden och stadsarkitekten fälldes i tingsrätt och hovrätt för tjänstefel då de tillät uppförande av ett stort antal sjöbodar. Åtalet gällde de 48 bodar som byggts på pontoner i vattnet och som i stället för förråd blev fritidshus.

– Vi var inte ensamma om det som hände och min åsikt var, och är fortfarande, att dåvarande kommunchefen och byggherrarna hade stort ansvar i det som skedde, säger stadsarkitekten till Ttela idag.

Den tidigare stadsarkitekten vill inte figurera med sitt namn i tidningen. Han har idag uppnått pensionsålder och har ett deltidsjobb i en annan kommun. Han säger till Ttela att han inte vill frånsäga sig ansvar men förklarar att det hela handlade om en missbedömning i den situation som rådde.

–Jag hade invändningar mot byggnadsnämndens tolkning av det dåvarande reglementet men böjde mig för politiken. Jag bedömde att det fanns ett tolkningsutrymme efter konsultation med Sveriges kommuners och regioners kommunjurist och att politikerna möjligen kunde ha rätt. En tolkning är att jag kanske borde ha varit mer försiktig och sagt nej istället för att våga fatta obekväma beslut, säger han till Ttela.

Det stadsarkitekten fälldes för i domstolen var att han på delegation från nämnden godkände sju extra sjöbodar.

– Bygglovsansökan gällde ursprungligen 41 sjöbodar men exploatören ville lägga till sju bodar för att det skulle underlätta deras byggprocess. Mitt misstag var att godkänna det tillägget som en mindre avvikelse, säger den tidigare stadsarkitekten till Ttela idag.

Mer att läsa