Gå till innehållet

“Med en fysisk modell faller allt på plats”

Som student har du säkert spenderat åtskilliga timmar i modellverkstaden. Men ute i arbetslivet är ofta verkligheten en annan och garanterat mer digital. Arkitekten hälsade på i Nyréns modellverkstad för att ta reda på varför den fysiska modellen fortfarande är relevant.

Tiderna förändras, så också i arkitektbranschen. Det som en gång har varit självklarheter har i dag prioriterats bort eller ersatts av digitala lösningar. Enligt modellbyggarna Ninna Kapadia och Mårten Ubbe händer det att nyanställda studenter undrar varför det inte spenderas mer tid i verkstaden. 

Ninna Kapadia och Mårten Ubbe är övertygade om att den fysiska modellen fortfarande är överlägsen både som verktyg för arkitekten själv och som ett säljande kommunikationsmedel. 

– Det som gör den så effektiv är att det nästan inte spelar någon roll vilken kunskap du har. Alla kan läsa ut väldigt mycket av en fysisk modell, säger Ninna Kapadia.

Mårten Ubbe håller med och visar modell efter modell från verkstaden – alla i varierande detaljeringsgrad. 

– Modellen är ett mycket effektivt sätt att berätta. Den ljuger inte, på gott och på ont, säger han. 

Från början arbetade de mest med interna beställningar. Men sedan en tid tillbaka är det klart fler externa, ungefär 80 procent kommer utifrån gissar de och det är både privata och offentliga aktörer. 

– Ibland händer det att beställarna inte har önskat en modell, men så har arkitekten ändå tagit med sig något litet och då faller allt på plats. Ritningar i all ära, men modeller drar folk till sig på ett helt annat sätt, säger Mårten Ubbe.

Fem tips – så lyckas du med ditt modellbygge

  • Börja med att ställa dig frågan: Vem är modellen till för? Anpassa ambitionsnivån därefter.

    Modellen visar Stockholmsstadsdelen Vinsta.

  • Tänk på att olika material säger olika saker. En frigolitmodell fungerar utmärkt till att ge en överblick men ger inte samma tidlösa intryck som en modell i trä. Och är modellen endast till för dig, så välj det material du är mest bekväm med. 
  • Fortsätta att göra nya modeller under hela projektet och spara alla gamla. På så vis kan du enkelt gå tillbaka och följa processen. Kanske har något tappats bort på vägen? Eller så gömmer sig en helt ny lösning i en tidigare modell. 
  • I tidsnöd? Förenkla detaljerna och var kreativ. I stället för trappsteg gör sluttande plan. Strunta i fönstren om de inte är absolut nödvändiga. Se dig omkring och använd vad som finns i din närhet: ludd från jackan kan bli ett träd, en bänk skapar du lätt av en häftklammer. 
  • Använd skalfigurer. Lägg krut på rätt detaljer och se till så att dina figurer passar in i miljön, annars kan illusionen lätt brytas.

Mer att läsa